marți, 20 martie 2012

Prin credinţă a prăznuit el Paştele

Evrei 11:28 - Prin credinţă a prăznuit el Paştele şi a făcut stropirea sângelui, pentru ca nimicitorul celor întâi născuţi să nu se atingă de ei.

                                            III

                 Vorbindu-i faraonului, Moise îl anunţă despre diferite plăgi care vor veni ca pedeapsă asupra egiptenilor. Vechiul Testament menţionează transformarea apelor în sânge, apariţia unui mare număr de broaşte, de ţânţari, de tăuni, ciumă pentru animale, vărsat pentru oameni, grindină şi lăcuste, un întuneric de trei zile. Toate aceste catastrofe nu l-au putut însă îndupleca pe faraon. Ultima plagă este ameninţarea cu moartea a tuturor întâilor născuţi dintre egipteni, şi evenimentul se întâmplă. Israeliţii, la cuvântul lui Dumnezeu, sacrifică fiecare un miel, cu al căror sânge stropesc uşiorii caselor. Apoi ei se pregătesc de plecare. De acest ritual se va lega mai târziu sărbătoarea Paştelor, celebrată ca amintire a ieşirii evreilor din Egipt. Curând după plecarea acestor străini egiptenii conduşi de faraon pleacă în urma lor, cu intenţia de a-i obliga să se reîntoarcă în Egipt, la muncă. Fugarii, conduşi de Moise, trec marea, ale cărei ape sunt despicate în două de un vânt puternic, vânt care se opreşte la trecerea egiptenilor, aşa încât armata lor se îneacă în puhoaiele rostogolite peste ea. Biblia vorbeşte despre o îndelungată pribegie a israeliţilor prin pustie, de-a lungul căreia poporul cârteşte mereu împotriva lui Moise mai ales, şi aceste cârtiri îi face să-şi piardă şi încrederea în Dumnezeu. Ietro, socrul lui Moise, îl vizitează pe acesta, şi îl încurajează. Amândoi aduc împreună jertfă în cinstea lui Dumnezeu, Acel Dumnezeu care nu se opreşte din vegherea asupra evreilor rătăcitori acum.
  Scriu aici şi traducerea lui B. Anania:
Evrei 11:28 - Prin credinţă a rânduit el Paştile şi stropirea cu sânge, ca nu cumva Nimicitorul să-i atingă pe cei întâi-născuţi ai lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu