joi, 8 martie 2012

lucrurile viitoare

Evrei 11:20 - Prin credinţă a dat Isaac lui Iacov şi Esau o binecuvântare, care avea în vedere lucrurile viitoare.
Evrei 11:21 - Prin credinţă Iacov, când a murit, a binecuvântat pe fiecare din fiii lui Iosif, şi "s-a închinat, rezemat pe vârful toiagului său."

                                                      I

                          Isaac - ebr.=Dumnezeu să râdă - fiul lui Avraam. La naşterea lui Isaac Avraam a râs, iar mai târziu mama sa Sara, a râs şi ea la gândul că ea, care era atât de bătrână atunci, a zămislit un copil. Trăsăturile principale ale vieţii lui Isaac se centrează în jurul naşterii şi căsătoriei lui, motivul fiind că el a fost sămânţa prin care avea să fie continuată linia genealogică a promisiunii. El se căsătoreşte cu Rebeca, după douăzeci de ani li se nasc gemenii Iacov şi Esau. Isaac îl iubeşte pe Esau, Rebeca pe Iacov. La bătrâneţe Isaac orbeşte. El îi cere primului său născut, Esau, o mâncare pregătită din vânat, urmând să-i dea după aceea binecuvântarea. Esau pleacă la vânătoare. Rebeca îl convinge pe Iacov să se îmbrace cu hainele fratelui său, să-şi acopere mâinile şi gâtul cu o blană, căci Esau era mult mai păros decât Iacov, şi să îi ducă mâncare lui Isaac. Deşi Iacov nu-şi poate schimba, imitându-l pe al fratelui său, glasul, Isaac crede că îl recunoaşte pe Esau după mirosul hainelor şi al mîinilor păroase  şi-l binecuvântează pe Iacov, în locul fratelui său Esau. Pentru fratele înşelat, tatăl are doar o consolare modestă:  va veni vremea când te vei ridica şi vei sfărâma jugul lui de pe grumazul tău!"  Fraţii devin duşmani. Iacov pleacă în Mesopotamia, şi se întoarce abia după douăzeci de ani  bătrân şi sătul de viaţă  
     Pentru Apostolul Pavel, Isaac este părintele nostru  Pavel subliniază că Isaac s-a născut ca fiu al femeii libere Sara, potrivit făgăduinţei lui Dumnezeu, şi astfel prin el a fost anticipat un nou legământ. Prigonirea lui Isaac de către Ismael este pusă în asemănare cu prigonirea de mai târziu a creştinilor. Pavel ştia că prigoniri mai mari îi va aştepta pe credincioşii lui Isus Cristos, ceea ce s-a şi întâmplat de-a lungul întregii istorii. 
                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu