miercuri, 21 martie 2012

prin credinţă au trecut ei Marea Roşie

Evrei 11:29 - Prin credinţă au trecut ei Marea Roşie ca pe uscat, pe când egiptenii, care au încercat s-o treacă, au fost înghiţiţi.

                                            IV
           
                  Moise se duce pe muntele Sinai, unde, printr-o apariţie divină, primeşte de la Dumnezeu cele zece porunci, pe două table scrise cu degetul lui Dumnezeu.  Moise se întoarce în tabără, şi este îngrozit că poporul răzvrătit şi-a făcut un idol dintr-un viţel de aur. Mânios, el distruge talbele scrise de Dumnezeu. În amintirea ieşirii din Egipt, poporul sărbătoreşte Paştele. Drumul lui Israel duce acum spre Canaan. Dar din nou poporul lui Israel nu se încrede în Dumnezeul său, care i-a făgăduit acest pământ, şi care l-a scos din sclavie, pentru a-i da o libertate pe care el, poporul, nu o înţelegea. De aceea această generaţie a ieşirii din Egipt şi a rătăcirii prin pustie, nu va fi generaţia care va călca pământul promis. Abia generaţia următoare va ajunge în Canaan, şi se va stabili acolo pentru totdeuna, potrivit voinţei divine. Moise îi prezintă încă o dată poporului cele zece porunci, precum şi texte ale aşa-numitei "Shema Israel", mărturisire a credinţei iudaice. Înainte de a muri, Moise îi mai dă o dată lui Iosua, urmaşul său, îndrumări privind viaţa de cult. Apoi se duce pe muntele Nebo, pentru a putea vedea de acolo, în depărtare, pământul făgăduinţei. Moare, potrivit Bibliei, la vârsta de 120 de ani. Dumnezeu Însuşi pare să fi fost Cel care l-a înmormântat.
                     Pe lângă faptul că a fost pregătit, prin educaţia primită în Egipt, la un nivel mult superior, Moise a fost şi un lider carismatic, dar şi un om care, prin credinţa lui, a trăit aproape de Dumnezeu. Credinţa lui mare este, până la urmă, singura care poate explica marile realizări ale lui Moise. El rămâne modelul suprem al tuturor proorocilor adevăraţi, până la venirea Aceluia al cărui premergător a fost, calendaristic, dar Care a avut un rol important în devenirea firească şi spirituală a lui Moise.
  Scriu aici şi traducerea lui B. Anania:
Evrei 11:29 - Prin credinţă au trecut ei Marea Roşie ca pe uscat, în timp ce egiptenii, încercându-se şi ei, au fost înghiţiţi.
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu