duminică, 18 martie 2012

ochii pironiţi spre răsplătire

Evrei 11:23 - Prin credinţă a fost ascuns Moise trei luni de părinţii lui, când s-a născut; pentru că vedeau că era frumos copilul, şi nu s-au lăsat înspăimântaţi de porunca împăratului.
Evrei 11:24 - Prin credinţă Moise, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui faraon,
Evrei 11:25 - ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului.
Evrei 11:26 - El socotea ocara lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire.

                                                 I

                      Moise, Moseh - ebr.=cel scos - este personajul căruia i-a fost hărăzit rolul de a călăuzi ieşirea poporului lui Israel din Egipt, şi de a-l conduce, în timpul peregrinării prin pustie, până în ţara făgăduită de Dumnezeu. Intervalul de timp în care a trăit Moise este nesigur, menţionat de obicei între sec. XIV - XII Î.C. Biblia istoriseşte despre naşterea lui Moise în timpul unui popas mai îndelungat al poporului, încă neformat, Israel în Egipt. Moise este copilul lui Amram şi Iochebed, din neamul lui Levi. Fraţii lui mai mici sunt Miriam şi Aaron. După primirea, mai întâi prietenoasă, făcută israeliţilor, ei sunt de-a lungul timpului tot mai asupriţi de către egipteni, iar în vremea lui Moise evreii sunt puşi la muncile cele mai grele. Deşi, la porunca faraonului, toţi urmaşii de parte bărbătească a neamului israelit urmau să fie ucişi, pruncul Moise este salvat într-un mod miraculos: mama lui, după ce îl ţine ascuns, îl pune într-un coş de papură, căruia îi dă drumul pe apele Nilului. Fiica faraonului găseşte coşul, şi înfiază copilul. Deşi crescut în acel mediu, Moise nu uită că e evreu. Într-o zi, pimbându-se, vede cum un israelit este bătut crunt de către un egiptean, şi îl ucide pe acesta din urmă. Faraonul află despre această întâmplare, iar Moise trebuie să fugă. El merge în deşertul siro-arab Madian, unde este primit de un preot numit Raguel (Ietro), cu a cărui fiică, Sefora, se căsătoreşte. Cei doi au un fiu, pe care-l numesc Gherşom.
  Scriu aici şi traducerea lui B. Anania:
Evrei 11:23 - Prin credinţă, când s-a născut Moise, a fost el ascuns de părinţii săi timp de trei luni, căci l-au văzut prunc frumos, şi nu s-au temut de porunca regelui.
Evrei 11:24 - Prin credinţă Moise, când a crescut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui faraon,
Evrei 11:25 - alegând ca mai bine să îndure laolaltă cu poporul lui Dumnezeu decât să aibă desfătarea păcatului cea trecătoare;
Evrei 11:26 - mai mare bogăţie decât comorile Egiptului a socotit el ocara lui Hristos, fiindcă se uita'nainte, drept la răsplată.

2 comentarii:

  1. "Fraţii lui mai mici sunt Miriam şi Aaron". mai mici cum? ca varsta erau mai mari...:d (nu sunt vanator de greseli, doar mi-a sarit in ochii:P:) in rest, frumos ai scris!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru corectură!!! a greşi e omeneşte...aşa că mai fă-o când va fi cazul, că va mai fi,,,,înseamnă că "mă citeşti", deci eu mă bucur.

      Ștergere