marți, 20 decembrie 2011

daruri şi jertfe pentru păcate

Evrei 5:1 - Într'adevăr, orice mare preot, luat din mijlocul oamenilor, este pus pentru oameni în lucrurile privitoare la Dumnezeu, ca să aducă daruri şi jertfe pentru păcate.
Evrei 5:2 - El poate fi îngăduitor cu cei neştiutori şi rătăciţi, fiindcă şi el este cuprins de slăbiciune.
Evrei 5:3 - Şi, din pricina aceste slăbiciuni, trebuie să aducă jertfe atât pentru păcatele lui, cât şi pentru ale norodului.
Evrei 5:4 - Nimeni nu-şi ia cinstea aceasta singur, ci o ia dacă este chemat de Dumnezeu, cum a fost Aaron.

                                                      Marele Preot - Cristos, preoţi - oamenii. Câte de mare poate fi, ca preot, un om? Poate fi preot fără să fie om mai întâi? Nu omul îşi alege preoţia, Dumnezeu îl alege pe omul acela. Putem fi siguri că sunt şi astfel de preoţi printre ceilalţi preoţi. Încât noi, oamenii de rând, nu avem cum ne opune ca un om să fie preot mare. Dar, oricât de mari ar fi ei, aceşti preoţi, ei mai ales, sunt oameni mai întâi, deci sunt slabi, sunt greşitori, sunt păcătoşi. De aceea trebuie să aducă jertfe atât pentru păcatele  lor  cât şi pentru ale norodului.  Adică ei sunt preoţi chemaţi de Dumnezeu, la fel ca Aaron,  preoţi care au fost sfinţiţi. Iar dacă, aşa cum se întâmplă pentru cei mai mulţi, ei se preamăresc mai întâi pe ei, înainte chiar de a-L preamări pe Dumnezeu, şi înainte de a-i preamări pe oameni, ei fac un păcat, şi ar trebui să iasă din sfântul locaş.  Preotul Azaria a intrat după el, cu optzeci de preoţi ai Domnului, oameni de inimă, care s-au împotrivit împăratului Ozia, şi i-au zis: "N-ai drept, Ozia, să aduci tămâie Domnului! Dreptul acesta îl au preoţii, fiii lui Aaron, care au fost sfinţiţi ca s-o aducă! Ieşi din sfântul locaş! căci faci un păcat! şi lucrul acesta nu îţi va face cinste înaintea Domnului Dumnezeu."  Preoţii care se cred împăraţi, nu ştiu ce fel de preoţi sunt.
    Scriu aici şi traducerea lui B. Anania:
Evrei 5:1 - Căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, pentru oameni este pus în slujba lui Dumnezeu, ca să aducă daruri şi jertfe pentru păcate.
Evrei 5:2 - El poate fi îngăduitor cu cei neştiutori şi rătăciţi, deoarece şi el e cuprins de slăbiciune,
Evrei 5:3 - şi din această pricină dator este ca pentru păcate să aducă jertfe şi pentru el însuşi, aşa ca şi pentru popor.
Evrei 5:4 - Şi nimeni nu-şi ia singur cinstea aceasta, ci numai cel chemat de Dumnezeu, precum Aaron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu