vineri, 24 februarie 2012

Noe

Evrei 11:7 - Prin credință Noe, când a fost înștiințat de Dumnezeu despre lucruri care încă nu se vedeau, și, plin de o teamă sfântă, a făcut o corabie ca să-și scape casa; prin ea, el a osândit lumea, și a ajuns moștenitor al neprihănirii care se capătă prin credință.
                                                            
                                                             I 
                                                                                      

Noe- ebr.= cel ce consolează - unul dintre cei zece patriarhi de dinainte de potop și supraviețuitor al potopului. A fost fiul lui Lameh, care a avut 128 de ani când s-a născut Noe. Noe e recunoscut ca fiind un bărbat neprihănit, el căpătându-și neprihănirea prin credință, și având o relație strânsă cu Dumnezeu. De asemenea, despre el se spune că a fost fără vină printre contemporanii săi, perfect în generația sa. Noe a predicat contemporanilor săi neprihănirea, dar fără succes, așa cum dovedesc evenimentele care au urmat. Ca și ceilalți patriarhi de dinainte de potop, Noe a fost binecuvântat cu o viață lungă. El a avut 500 de ani când i s-a născut primul fiu, 600 de ani când a venit potopul, și a murit la vârsta de 950 de ani. Când Noe avea 480 de ani, Dumnezeu l-a înștiințat că îl va șterge pe om de pe suprafața pământului, dar îi va lăsa o periaodă de grație de 120 de ani, timp în care Noe să construiască o arcă pentru cei care vor fi salvați. Dintre toți va fi salvat însă numai el, Noe, cu familia lui, și niște exemplare reprezentative ale soiurilor de animale. Aceasta a fost perioada în care Noe a predicat, dar nimeni nu l-a ascultat, nimeni nu s-a mai pocăit, iar potopul a venit distrugându-i pe toți oamenii, cu excepția lui Noe, a soției lui, și a celor trei băieți ai lor, împreună cu nevestele lor.

5 comentarii:

  1. Si eu care credeam ca suntem urmasii lui Adam.
    Daca Noe si familia lui sunt singurii supravietuitori de pe planeta, inseamna ca noi suntem urmasii lor si ca de fapt suntem frati cu totii.
    Si daca fratii s-au inmultit intre ei , asta nu inseamna incest?
    Foarte curios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde, Ryana, ce înţelegem ayi prin incest... Noe nu a întrerupt lanţul provenienţei noastre din Adam, ci l-a continuat. Cât despre incest, nu ştiu dacă e bine să judecăm nişte realităţi ancestrale în termeni moderni, astăzi ştim ce înseamnă "incest", dar oare la începuturile existenţei noastre ca oameni însemna acelaşi lucru? Nu ştiu....şi...nu cred!

      Ștergere