miercuri, 29 februarie 2012

Sara

Evrei 11:11 - Prin credinţă şi Sara, cu toată vârsta ei trecută, a primit putere să zămislească, fiindcă a crezut în credincioşia Celui ce-i făgăduise.

                                                             Sara, Sarai ebr.=prinţesă,  soţia principală a lui Avraam, dar de asemenea sora sa vitregă din partea tatălui lor, Terah. Ea a plecat împreună cu soţul ei din Ur-Caldeea, prin Haran spre ţara Cannan. Faptul că a fost stearpă a fost prilejul unui reproş continuu pentru Sara, care a ajuns să i-o ofere lui Avraam ca şi concubină pe roaba lor, egipteanca Agar. Sarcina acesteia a stârnit invidia Sarei, care a început să o trateze atât de rău încât Agar pleacă de acasă. Dar se reîntoarce, şi îl naşte pe Ismael. La vârsta de 90 de ani, numele Sara este schimbat în Saara, iar a soţului ei din Avram în Avraam. Dumnezeu a binecuvântat-o, spunându-i că va rămâne însărcinată, şi va deveni mama multor neamuri.  Sara îl naşte pe Isaac. Ea moare la vârsta de 127 de ani, în Chiriatarba, fiind îngropată într-o peşteră din ogorul Macpela. Sara este un exemplu a încrederii în Yahve (Isaia 51:2) dar şi un exemplu de soţie cu o adevărată consideraţie pentru bărbatul ei. Epistola întâi a lui Petru dă drept pildă supunerea ei faţă de Avraam, ca supunere a femeilor faţă de soţii lor, o supunere plină de iubire şi bună-înţelegere, nu precum a unui sclav faţă de stăpânul lui, ci precum a unei iubiri faţă de o altă iubire.
   Scriu aici şi traducerea lui B. Anania:
Evrei 11:11 - Prin credinţă însăşi Saara primit-a putere să zămislească fiu, deşi trecuse de vârsta cuvenită, pentru că şi L-a socotit credincios pe Cel ce făgăduise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu