luni, 20 februarie 2012

Dumnezeu îl mutase

Evrei 11:5 - Prin credință a fost mutat Enoh de pe pământ, ca să nu vadă moartea. Și n-a mai fost găsit, pentru că Dumnezeu îl mutase. Căci înainte de mutarea lui, primise mărturia că este plăcut lui Dumnezeu.

                                                                                         Fiul lui Iared, și tatăl lui Metusala, Enoh - ebr.= Inițiatul, a fost desigur un om de o sfințenie remarcabilă, care s-a bucurat de o părtășie deosebită cu Dumnezeu. A umblat cu Dumnezeu (Gen. 5:24) el a ajuns la Dumnezeu fără să moară Dumnezeu îl mutase.   Luca îl include pe Enoh în genealogia lui Cristos. 
Versetul acesta este unul dintre cele mai admirabile ale Bibliei. Și, deși știm că fiind incluse în Biblie, cuvintele acestea scrise de un om, sunt rostite de Dumnezeu, deci deși știm asta, ele, cuvintele acestea sunt înțelese de mulți în multe feluri. Aici e vorba despre credință,  despre sfințenie, despre cum trebuie să o înțelegem noi, ca fiind dată de Dumnezeu și nu de oameni, ceea ce nu trebuie desigur să însemne că oamenii trebuie să o ignore, dimpotrivă!, aici e vorba despre moarte, ne putem gândi de exemplu că la Schimbarea la față a Domnului nostru, Enoh nu a participat, dar Ilie și Moise da, Ilie, ca și Enoh, a fost mutat la Dumnezeu, Moise are un mormânt, chiar dacă nemaiștiut sigur acum, deci iată: viață și moarte, și cuvinte simple ale lui Dumnezeu, incluse în Biblie, care ne lămuresc, ne pot lămuri, despre acestea. ...Enoh, un Inițiat despre care se vorbește nemeritat de puțin astăzi, despre el și despre nemoartea lui...care înseamnă nemurirea noastră....
     Scriu aici și traducerea lui B. Anania:
Evrei 11:5 - Prin credință a fost strămutat Enoh ca să nu vadă moartea și ”n-a fost găsit, pentru că Dumnezeu îl strămutase”; căci mai înainte de strămutare avut-a el mărturie că ”i-a bineplăcut lui Dumnezeu.” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu