miercuri, 10 noiembrie 2010

si toti au aceeasi limba

Geneza 10:20 - Acetia sunt fiii lui Ham, dupa familiile lor, dupa limbile lor, dupa tarile lor, dupa neamurile lor.
Geneza 11:6 - Domnul a zis: "Iata, ei sunt un singur popor si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat! Acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gand."

                                    Atnci cand gandurile noastre sunt impotriva a ceea ce gandeste Dumnezeu, deci atunci cand gandurile noastre sunt impotriva a ceea ce ar trebui sa gandim, deci atunci cand gandurile noastre sunt rele, Dumnezeu  face orice pentru a ne atentiona, la inceput, si a impiedica implinirea gandurilor rele, dupa aceea, daca noi insistam in implinirea lor. Dar de aici mai trebuie sa intelgem ceva: am fost planificati de catre Dumnezeu sa fim un singur popor, poporul lui Dumnezeu, avand o singura limba, limba lui Dumnezeu, rostitoare a cuvintelor lui Dumnezeu. Fiii lui Ham, ca si ai lui Sem si Iafet, ar fi fost atunci diferentiati numai dupa tara, dupa neam, dupa familie, caci dupa limba toti ar fi ramas vorbitori ai cuvintelor lui Dumnezeu. Dar ei s-au apucat sa vorbeasca alte cuvinte, care, desi atunci apartineau unei aceleasi limbi, nu ar fi trebuit sa le apartina lor. Daca Dumnezeu ar fi tolerat acest lucru, ce ar fi ajuns poporul care, totusi, trebuia sa ramana, cel putin o ramasita din el, poporul lui Dumnezeu? Ar fi ajuns in scurt rastimp, intreg, popor al nedumnezeirii. Deci intreg ar fi intrat intr-un rau pe care, totusi, unii dintre ei nu-l meritau. Pentru acestia, pentru aceasta ramasita, intotdeauna existenta in poporul lui Dumnezeu, popor intotdeuna atat de neascultator, a facut Dumnezeu ce a facut la turnul Babel. Acolo, atunci, dar si in alte multe locuri si timpuri de atunci pana acum. Atunci, acolo Dumnezeu le-a incurcat limbile numai acelora care, cu voia lor sau fara ea, cu stiinta lor sau fara  ea, au iesit din randurile poporului lui Dumnezeu. Ceea ce inseamna ca, desi raspanditi pe toata fata pamantului, desi diferiti dupa tara lor, dupa neamul lor, dupa familiile lor, cei care au ramas in poprul lui Dumnezeu, ramasita deci, vorbeau aceeasi limba, limba credintei lor in Domnul Dumnezeul lor, limba iubirii Domnului Dumnezeului lor. Aceasta nu este o limba precum ebraica, sau greaca, sau latina sau limba noastra, aceasta este o limba sacramentala, limba legaturii dintre spiritul nostru, al fiecaruia, si Duhul Sfant. Ar trebui sa fie deci o limba a tuturor, indiferent de tara lor, de neamul lor, de familia lor, o limba oarecum a fiecaruia in parte, limba credintei fiecaruia, care, intr-un fel, ne-ar recupera pe toti din turnul Babel.

2 comentarii:

  1. Absolut impresionanta interpretarea, as spune chiar geniala.
    Nu am mai auzit-o dar corespunde modului in care trebuiesc citite tainele duhului sfant.
    Mi se pare a fi o mare revelatie tocmai pentru ca intr-adevar oamenii trebuie sa fi inceput a se dezbina intai spiritual, prin desprinderea de Dumnezeu, dezbinarea exterioara fiind doar o urmare.
    Daca este personala revelatia, multe felicitari, te-a vizitat Dumnezeu inseamna :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da1 e personala aceasta revelatie, ca si tot ce scriu aici. Ma bucura aprecierile tale, inseamna ca trebuie sa mai scriu aici ...
    MULTE BINECUVANTARI !!!

    RăspundețiȘtergere