marți, 9 noiembrie 2010

DOMNUL A VAZUT

Geneza 6:5 - Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant, si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau.
Geneza 6:6 - I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant, si S-a mahnit in inima Lui.
                                                    Citind cuvant cu cuvant aceste versete, trebuie sa le interpretam nu dinspre om spre Dumnezeu, ci dinspre Dumnezeu spre om. Cu totii stim ca Dumnezeu stie dinainte ce va face, asa incat El nu va face lucruri despre care sa-i para rau mai apoi ca le-a facut. Niciodata Dumnezeu nu a facut lucruri de care sa-i para rau, astfel de lucruri le-a lasat nefacute. De aceea formularea I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant trebuie inteleasa cat de rau ar trebui sa-i para omului facut de Dumnezeu ca a ajuns cum a ajuns, si anume, a ajuns prilej de suparare pentru Creatorul lui, acel Creator care niciodata nu se plange de lucrurile create. Nu este precum omul Dumnezeu, sa se planga de ceva, dar pentru ca nu a ramas precum Dumnezeu, omul el are a se mania in inima lui. Dar nu toti o fac, si mai ales nu o fac chiar aceia care s-au indepartat cel mai mult de Dumnezeu. De aceea Dumnezeu pare a le spune cat de rau ii pare Lui de rautatea lor. Le spune asa, ne spune asa Dumnezeu spre a se face mai usor inteles de cei care nu vor sa inteleaga. Mizeaza pe parerea lor de rau Dumnezeu atunci cand le spune, cand ne spune ca Ii pare Lui rau de rautatea noastra. Este ultima incercare a Creatorului de a ne recupera. Si va fi ultima justificare a celor care nu vor sa se lase recuperati: ceea ce pare parerea de rau a lui Dumnezeu.

       Pentru o mai buna intelegere, scriu aici si traducerea lui B. Anania dupa Septuaginta:
Facerea 6:5 - Dar Domnul Dumnezeu a vazut ca rautatea oamenilor s'a marit pe pamant si ca toata inchipuirea din gandul inimii lor era fara'ncetare numai spre rau.
Facerea 6:6 - Si S'a cait Dumnezeu ca l-a facut pe om pe pamant, si S-a mahnit intru inima Sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu