vineri, 12 noiembrie 2010

Binecuvantat sa fie Dumnezeul Cel Preainalt

                                            
Geneza 14:18 - Melhisedec, imparatul Salemului, a adus paine si vin; el era preot al Dumnezeului Celui Preainalt.
Geneza 14:19 - Melhisedec a binecuvantat pe Avram, si a zis: "Binecuvantat sa fie Avram de Dumnezeul Cel Preainalt, Ziditorul cerului si al pamantului.
Geneza 14:20 - Binecuvantat sa fie Dumnezeul Cel Preainalt, care a dat pe vrajmasii tai in mainile tale!" Si Avram i-a dat zeciuiala din toate.

                                                                  Avram, invingatorul Avram, inca nu devenise Avraam. Melhisedec, imparat al Salemului, nedevenit inca Ierusalim, preot al Dumnezeului Celui Preainalt Dumnezeu Preainalt din vecie in vecie, il intampina pa Avram cu paine si vin; a fost prezent acolo si Fiul Dumnezeului Celui Preainalt; a fost prezent acolo si Duhul Sfant, caci de aceea se spune ca Melhisedec era preot al Dumnezeului Celui Preainalt, iar preotie fara Duh Sfant nu poate exista. A fost acolo Divinitatea, a fost acolo Melhisedec, a fost acolo Avram. Dintre ei Avram era cel mai mic. De aceea el da zeciuiala din toate, dupa ce primeste binecuvantarea lui Dumnezeu, prin invocarea lui Melhisedec, nu pentru ca Dumnezeu Cel Preainalt ar fi avut nevoie de aceasta zeciuiala, ori ca binecuvantarile se pot primi doar in urma unui pret platit, dar pentru linistea lor sufleteasca, pentru trairea de catre ei a sentimentului ca si-au facut datoria pana la capat. Avram victorios da zeciuiala, prin Melhisedec, Dumnezeului Preainalt. El, astfel, transfera victoria Celui Care intr'adevar o merita, Celui Care intr'adevar a castigat. Atunci, acolo s-a instituit, prin aceste gesturi, prin acele trairi, o noua si totusi atat de veche, prima fiind, preotie, preotia prin randuiala lui Melhisedec, a carui Mare Preot, din vecie in vecie, este Isus Cristos. Preotia Lui este superioara preotiei aaronice, caci ea contine implinirea care lipsea vechiului sistem al jertfelor. Ea are la baza propriul juramant al lui Dumnezeu ( Evrei 7:20-22 ) ea beneficiaza de pe urma desavarsirii lui Cristos, Care nu a fost necesar sa fie curatita de pacat ( Evrei 7:26-28 )  ea continua in ceruri, unde Dumnezeu Insusi a ridicat un sanctuar, cortul lui Moise nefiind decat o copie a acestuia ( Evrei 8:1-7 ) ea este implinirea promisiunii lui Dumnezeu cu privire la Noul Legamant ( Evrei 8:8-13 ) jertfa ei nu trebuie adusa in mod repetat decat la nivel spiritual, caci ea a fost implinita o data pentru totdeauna ( Evrei 7:27; 9:12 ) jertfa nu a fost sangele taurilor ori a berbecilor, ci chiar sangele lui Cristos, prin care cei credinciosi sunt sfintiti 
( Evrei 10:4,10 ) rezultatul ei este o intrare libera si permanenta inaintea lui Dumnezeu pentru toti credinciosii ( Evrei 10:11-22) promisiunile si sperantele ei sunt asigurate de credinciosia lui Dumnezeu si de siguranta celei de-a doua veniri a lui Cristos ( Evrei 9:28; 10:23 )  iertarea deplina prin ea constituie cea mai inalta motivatie la fapte de dragoste si neprihanire ( Evrei 10:19-25 ) eficacitatea ei in viata poporului lui Dumnezeu este garantata de mijlocirea permanenta a lui Cristos ( Evrei 7:25 ) este preotia Marelui Preot dupa randuiala lui Melhisedec, venita dintr-o victorie nesfarsita, asemenea ei: victoria Duhului Sfant, a carei zeciuiala, scumpul sange al lui Dumnezeu, are valoarea vietii vesnice, pe care chiar ea, acea victorioasa preotie, o asigura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu