duminică, 25 iulie 2010

...si cel ce se jura pe cer, se jura pe tronul lui Dumnezeu

Matei 23:17 - Nebuni si orbi! Ce este mai mare: aurul, sau templul care sfinteste aurul?
Matei 23:19 - Nebuni si orbi! Ce este mai mare: darul, sau altarul care sfinteste darul?




                                  Hula impotriva Spiritului Sfant innebuneste si orbeste pe toti aceia care, constienti sau nu, o practica. Reiese clar de aici ca templul este mai important decat aurul, si mai ales cand este vorba despre acel templu spiritual care este trupul nostru. Am primit de la Dumnezeu acest templu, si El ne spune ca noi nu mai suntem ai nostri, caci am fost cumparati cu un pret. Si chiar daca acest templu pamantesc este supus putreziciunii, el este mai important decat aurul care nu putrezeste, caci el, templul, adaposteste altarul, adica Duhul Sfant din noi, care nu va putrezi niciodata. Cat de sfant este acest Duh Sfant din noi, depinde de fiecare in parte, caci Dumnezeu ni l-a dat fiecaruia dupa voia Lui, dar chiar si cele mai putin sfinte nu vor pieri niciodata prin putrezire, sau oricum altfel. De aceea este mai important trupul decat aurul, si duhul decat darul. Iar aceia care inteleg acest lucru si se supun lui - ca venit de la Dumnezeu - sunt aceia care, datorita intelegerii, vor avea un trup aurit si un spirit darnic. Este vorba, bineinteles, despre trupul vesnic si duhul vesnic, deci despre acel trup si acel spirit care vor vietui in vesnicie alaturi de Dumnezeu. De aceea vor fi ele aurite si darnice, caracteristici pe care fiecare ni le capatam, sau nu, dupa felul de traire al acestei vieti pamantesti. Viata aceasta, supusa mortii, ne va hotari viata vesnica. De aceea se spune mai departe:
Matei 23:20 - deci cel ce se jura pe altar, se jura pe el si pe toate cate sunt pe el;
Matei 23:21 - si cel ce se jura pe cer, se jura pe tronul lui Dumnezeu, si pe cel ce sade pe el.

6 comentarii:

  1. Laudat sa fie Isus!
    Teo , esti ceea ce eu numesc un "catolic atipic" :) ... stai linistit , este de bine ...:) . Doar ca aceste imagini care infatiseaza scene spirituale asociate cu numele de Yahveh nu ma prea duceau nicaieri .
    Si eu sint de parere ca , din pacate , in bisericile traditionale prea multe icoane/imagini sint considerate "sfinte" prin ele insele si prea putini sint cei care stau sa descearna si sa vada cum stau in realitate lucrurile . Ceea ce vreau sa-ti mai spun insa , este ca atunci cind Dumnezeu a dat indicatii precise evreilor despre cum anume sa construiasca in pustiu Cortul Adunarii si mai apoi Templul din Ierusalim precum si toate obiectele din ele , nici una - nici macar Chivotul Legamintului - nu continea vreo reprezentare a chipului omenesc . Chiar as spune ca Dumnezeu a avut grija sa-i spuna lui Moise : "adu-ti aminte ca n-ai vazut nimic" , adica acesta n-a vazut cu ochii lui de carne absolut nici o imagine/reprezentare care i-ar fi putut da idei lui sau urmasilor lui despre cum anume sa-si construiasca mai apoi ceva ca L-ar putea reprezenta pe El . Am inteles perfect explicatia ta in legatura cu obiectele de arta si de aceea nu vreau sa interpretazi altfel ceea ce am spus decit prin ceea ca ai spus tu insuti : sa ne "imbagaim vorbirea" .
    Cu acordul tau , ti-as mai adresa o intrebare , in legatura cu Fecioara Maria . Dupa parerea ta si bazindu-te bineinteles pe Cuvint , ce crezi tu ca a vrut sa spuna Spiritul Sfint prin gura ei atunci cind a zis : "iata , de acum ma vor ferici toate neamurile " . Multumesc .
    Multe binecuvintari .

    Mariela .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa ne revedem!
    Te inteleg atunci cand spui ca Dumnezeu i-a oprit pe evrei de la a-si face reprezentari ale Lui in care sa-I dea vreun chip, si El a facut-o tocmai pt. a evita ca, iara si iara, evreii sa faca greseli. Ei, atunci, atata intelegeau....Dar, intre timp El L-a trimis pe chiar Fiul Lui printre noi. Despre Isus putem stii ce chip are; multi L-au privit, si nu au murit,macar ca e Dumnezeu. S-a schimbat ceva esential...chipul lui Dumnezeu e printre noi acum. Eu cam asa interpretez... Sigur ca a "face" din orice reprezentare a chipului Lui 'o icoana' e o mare gresala, dar eu cred ca e la fel de gresit si sa eliminam orice reprezentare, atata timp cat noi Ii simtim apropierea. Convingerea mea e ca si in aceasta problema ne poate "linisti" credinta noastra...adica, ceea ce ne spune, fiecaruia, Duhul Sfant.
    Despre Fecioara Maria - iarasi parerea mea, careia eu insa ii gasesc suport biblic - "iata, de acuma ma vor ferici toate neamurile" inseamna: 'fericiti vor fi cei care ma vor ferici, caci aceia pe Cristos Il vor ferici, deci pe Dumnezeu.' Cam asa inteleg eu. "Dezlegarea" mi-o da un verset din Cantarea lui Simeon: "Chiar sufletul tau va fi strapuns de o sabie, ca sa se descopere gandurile multor inimi."
    FII BINECUVANTATA, MARIELA!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Teo!!!!
    Am citit postarea, inclusiv si commenturile si pot spune, ca sunt mandra de oamenii ca tine, in sensul ca ma uimesti cu tot ceea ce scrii pe aici.
    In 1 Corinteni 3 : 16-21, scrie :
    16. "Nu ştiţi, oare, că voi sunteţi templu al lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?
    17. De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteţi voi.
    18. Nimeni să nu se amăgească. Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înţelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înţelept.
    19. Căci înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu, pentru că scris este: "El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor".
    20. Şi iarăşi: "Domnul cunoaşte gândurile înţelepţilor, că sunt deşarte".
    21. Aşa că nimeni să nu se laude cu oameni."
    Mi s-a parut cel mai perfect raspuns pe care as putea sa-l dau referitor la ce ai spus tu mai sus, ca templu(trupul nostru) e mai pretios decat aurul.
    Apoi, referitor la idoli.
    Noi avem involuntar idolii nostrii. Pana si un simplu ceas, pc, laptop si tot asa, poate chiar si alte lucruri mult mai banale, noi le transformam in idolii. Despre idolii am gasit ceva foarte interesant pe un blog si sunt sigura ca te intereseaza. Intri pe adresa asta http://www.radiounison.ro/editorial/pot-idolii-sa-moara.html si apoi sa-mi spui ce parere ai. Astept raspunsul tau.
    Inca o adaugire, :P...eu nu sunt de aord cu inchinarea la icoane. Avem deasupra capului un Dumnezeu care merita toate inchinarea noastra. NU PE JUMATATE, ca cealalta jumatate le-o oferim icoanelor. Nu sunt de acord si gata!!!!

    Astept raspunsul tau. O seara binecuvantata!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulia, multumesc pentru comentariu si pentru completarile tale. Acuma nu am timp, dar te asigur ca iti voi raspunde. Ma bucur sa vorbesc cu oameni ca tine.
    FII BINECUVANTATA!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. O tema "subtila' tema idolilor asa cum ar reiesi ea din Biblie. Eu cred ca pot avea urmatoarea parere: vorbind despre idoli trebuie neaparat sa separam Creatorul de tot restul creatiei Sale. Poate fi Creatorul un idol al nostru? Da! numai ca El e singurul, fiind singurul Creator. El ne spune ca e un Dumnezeu gelos tocmai pt. ca, neintelegand, noi punem alaturi de El alti idoli, sau Il punem pe El alaturi de ei. Intr-un fel pot spune ca Dumnezeu e idolul meu suprem, daca prin idol inteleg modelul pe care il admir, il iubesc si pe care il port in sufelt in fiecare secunda a vietii. Restul idolilor, aceia apartinand lumii create, nu fac decat sa-mi intareasca, prin admiratia pe care o am fata de ei (de aceea sunt idoli) admiratia fata de Creator. Daca nu ar fi asa, de ce ar mai fi creat Dumnezeu atata frumusete in oameni si in jurul lor? Oare nu pt. a o admira? Numai ca admirand-o, trebuie sa nu-L uitam pe Creator. Ceea ce inseamna ca, de ex. admirandu-l pe Eminescu, nu pot uita de Dumnezeu, datorita Caruia exista si Eminescu. Cat despre inchinare, bineinteles, nu ma inchin (nici macar ca inceput de gest) nimanui, ci numai, si numai lui Dumnezeu. Admiratia este una, inchinarea e cu totul altceva. Iar daca, in inchinare, mi se intampla sa am in fata o icoana, asta nu inseamna ca ma inchin icoanei, icoana doar o admir, de inchinat ma inchin lui Dumnezeu, si pe El Il adimr admirand icoana. Nu sunt un inchinator la icoane, dar ii inteleg pe aceia care, in mod corect, o fac. E adevarat, sunt fff. putini, cei mai multi oprindu-se cu admiratia si inchinarea, la icoana. Ei gresesc. Stiu ca ma fac greu inteles, dar subiectul fiind asa de vast, mi-e greu sa-l explic aici in doar cateva cuvinte. Dar putem continua ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Teo,
    Ma bucur ca mi-ai raspuns. Sunt de acord cu ce ai scris aici in proportie de 99.9%, :)) ... , ca sa nu spun 100 % pentru ca te-as minti.
    Legat de idolii, problema e ca unii nu doar admira cum ai specificat tu despre admiratia ta pentru Eminescu. Una e admiratia, alta Idolatrizarea.
    Deci problema se pune daca te inchini acelei persoane sau daca ai fi dispus sa te inchini, (vedetelor, cantaretilor, s.a.m.d ), pentru ca vezi si tu cati oameni mor zi de zi la diferite concerte rock sau mai stiu eu ce, pentru ca nu l-au putut atinge pe respectivul sau povestea poate continua.
    Stii si tu despre ce vorbesc.
    Insa la icoane...e subiectul mult mai vast si profund!!!!
    Si chiar si tu ai "recunoscut" ca unii chiar se inchina icoanei respective si uita de Dumnezeu. Si nici cu inchinarea la icoane si gandirea la Dumnezeu, nu prea sunt de acord.
    Pai asa te poti apleca inaintea oricarui lucru sau obiect, icoana, si te gandesti la Dumnezeu dar inchinarea propriu-zisa cui i-o oferi????

    Eu fac parte din alta confesiune din care faci tu parte.
    Nu stiu daca am inteles eu bine sau tu esti catolic. Daca nu e asa, scuza-ma.
    Poate o sa te mire insa eu fac parte din Biserica Adventista de ziua a 7-a. (AZS) ... poate de acum o sa ignori conversatiile pentru ca mi s-a mai intamplat dar eu nu m-am simtit neglijata!!! Am sus un Mantuitor care stie cel mai bine ce e bine si ce nu pentru mine. In fine, e alegerea ta! Cu totii, nu conteaza religia avem un singur Tata pe pamant, nu sunt mai multi, cum cred unii. Ca noi azs, avem un alt fel de Dumnezeu si celelate confesiuni , alt Dumnezeu. Nu e asa! E unul singur numai ca noi trebuie sa intelegem principiile Lui si legile Lui.
    Sa revenim la inchinarea la icoane...
    Poate unii se inchina la icoane si se gandeste la Dumnezeu. Dar daca icoana respectiva e de a lui Sf. Petru sau mai stiu eu ce sfintii, atunci cum mai explici? Si cei care se inchina la Sf. Anton sa le dea copii si diverse lucruri lumesti, pe asta cum o mai explici?!!
    N-ai cum! Ma inchin atat lui Dumnezeu. Nu scrie nicaieri in Biblie precum sane inchinam la ucenicii Domnului fiindca ei au facut minuni. Da! Intradevar, au facut multe dar cu ajutorul lui Dumnezeu.
    Subiectul e foarte vast, nepatruns, multe lucruri pe care mintea noastra nu le poate cuprinde..mai vorbim!!!!
    O seara binecuvantata!!!

    RăspundețiȘtergere