marți, 12 iunie 2012

ei priveghează asupra sufletelor voastre

Evrei 13:17 - Ascultați de mai marii voștri și fiți-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de niciun folos.

                                                              Iubirea de aproapele înseamnă și ascultare de aproapele. E bine să ascultăm pe oricine, și mai ales pe cei mai mari. Eu cred că e vorba aici despre cei mai mari pe linie spirituală, pentru că cei mai mari pe linie socială sau politică, prin chiar comportamentul lor, ies din acest tip de ascultare; evident, nu ei priveghează asupra sufletelor noastre. Este vorba, cred eu, despre cei superiori nouă spiritual, adică mai marii-noștri-duhovnicești, cei pe care durerile noastre îi dor ca pe noi. Ei sunt puțini, deci ușor de ascultat. Între fiecare dintre noi și fiecare dintre aceștia nu poate exista un altfel de relație, decât de iubire sinceră. Biblia ne spune că și ei vor da socoteală, ca superiori ai ”turmei”, de fiecare suflet din turmă. Iar dacă vor face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând  va fi, mai ales, spre bucuria noastră. Ei sunt păstorii noștri, responsabilitatea este a noastră, a fiecăruia, numai că iată, socoteală vor da și ei pentru noi, pentru fiecare. Prin jertfa Sa, Cristos S-a făcut platnic al păcatelor noastre, dar fiind Dumnezeu, El a și preluat asupra Lui păcatele, ceea ce oamenii nu pot face. Mai marii noștri dau socoteală asupra sufletelor noastre, dar greșelile rămân exclusiv ale noastre, ei neputându-le prelua. Însă, prin această responsabilitate a lor, mai-marii-noștri-duhovnicești, se situează mai aproape de Dumnezeu, Cel care a hotărât astfel de ierarhizări, și astfel de lucrări. Așa cum ei vor da socoteală pentru cum lucrează cu noi, noi vom da socoteală despre cum le dăm ascultare. Căci nu de ei  ascultăm ascultându-i, ci de Dumnezeu. Faptul că sufletele noastre sunt privegheate de Isus și de ei, trebuie să devină o tot mai sporită bucurie pentru toți, prin împlinirea celor auzite. Bucuriile, nu suspinele, trebuie să ne lege pe toți unii de alții, pentru că toți formăm aceeași turmă, păstorită de, Unic, Același Păstor.
  Scriu aici și traducerea lui B. Anania:
Evrei 13:17 - Ascultați de mai-marii voștri și supuneți-vă lor, că ei priveghează pentru sufletele voastre, ca unii ce au să dea seamă de ele: s-o facă cu bucurie și nu suspinând, ceea ce nu v-ar fi de folos. 

2 comentarii: