vineri, 1 iunie 2012

inima să fie întărită prin har

Evrei 13:9 - Să nu vă lăsaţi amăgiţi de orice fel de învăţături străine; căci este bine ca inima să fie întărită prin har, nu prin mâncări, care n-au slujit la nimic celor ce le-au păzit.

                                    Învăţăturile sunt multe, şi bune cele mai multe dintre ele. Aceste învăţături bune, cuprinse în Biblie sau nezise în Biblie, dar izvorând din spiritul ei, sunt, sau ar trebui să fie, vitale.. Dacă ar fi aşa altfel ar arăta, desigur, lumea. Nu lumea naturală, ea este desăvârşită căci este creaţia lui Dumnezeu, ci lumea spirituală - şi ea creaţie a lui Dumnezeu, atât de dependentă însă de lumea materială, ajunsă astăzi aşa prin reaua folosire a libertăţii noastre acum şi de-a lungul vremilor. Aşa am ajuns noi oamenii să folosim greşit aceste două realităţi create. Liberi fiind, nu greşim numai în cele materiale, dar şi în cele spirituale, prin tot felul de învăţături rupte de realitatea Bibliei. Pentru că spiritualul nu este palpabil, şi nu aduce foloase imediate, îl expediem în planul al doile, sau al treilea, îl expediem undeva unde să nu ne mai prea deranjeze. Ne interesează înainte de orice palpabilul, iar din palpabil, banul, aducător de mulţumire şi fericire imediate. Dar şi aşa, atunci când nişte supărări, sau suferinţe, sau deranjamente în cele materiale, ne afectează "liniştea" răuînţeleasă, ne întoarcem spre Dumnezeu. Doar în necazuri cei mai mulţi dintre noi uită de cele materiale, devenite oricum fără niciun ajutor, şi se întorc spre adevărurile spirituale ale acestei existenţe. E corect spus "se întorc", pentru că toţi de acolo am pornit, şi indiferent de drumurile de aici, acolo vom ajunge. Doar în necazuri ne dăm mai evident seama că o inimă întărită prin har este infinit mai puternică şi mai deplină şi mai liniştită decât o inimă întărită prin mâncăruri, ne dăm seama că lumea spirituală, deşi atât de nematerială, sau poate tocmai de aceea, este mult mai bogată în bine şi în frumuseţi. Timpul fericirilor din lumea spiritulă este veşnicia, veşnicie care doar acolo există, în spiritualitate. Dar veşnicia este şi timpul nefericirilor din lumea spirituală. Alegerea este a noastră, iar timpul acestei alegeri este acum. Depinde de noi cei de acum cum vom arăta noi cei din veşnicie.
Scriu aici şi traducerea lui B. Anania:
Evrei 13:9 - Nu vă lăsaţi amăgiţi de învăţături felurite şi străine, căci bine este ca inima să fie întărită prin har, nu prin mâncăruri de la care cei ce s-au dedat la ele n-au avut niciun folos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu