joi, 14 iunie 2012

Rugați-vă pentru noi

Evrei 13:18 - Rugați-vă pentru noi; căci suntem încredințați că avem un cuget bun, dorind să ne purtăm bine în toate lucrurile.
Evrei 13:19 - Mai ales vă rog cu stăruință să faceți lucrul acesta, ca să fiu înapoiat mai curând.

                                        Iubirea pentru cei de lângă noi trebuie să fie naturală, deci aproape divină, căci fără cei de lângă noi, știuți sau mai puțin știuți, nu ar putea exista sentimentul de iubire. Și este exclus să ne gândim că Dumnezeu ar fi putut crea doar o singură ființă, care să-L iubească suprem, și de  a cărei iubire El, Dumnezeu, să fie sigur. Iubirea de Dumnezeu e cea dintâi iubire, deasupra a orice, doar ea fiind iubirea a cărei transformare în patimă poate fi justă. Îl putem, și trebuie să-L iubim pătimaș pe Dumnezeu, dar e periculos să ne iubim pătimaș apropiații, căci iubirea pătimașă, oarbă de cele mai multe ori între noi, ne poate împinge să le dăm unora dintre cei de lângă noi ceea ce doar lui Dumnezeu trebuie să-I dăm. Sau, mai binezis, ne putem iubi pătimaș aproapele doar luând iubirea pătimașă pentru Dumnezeu drept model. Maica Tereza de Calcuta i-a iubit pătimaș pe cei din jurul ei, numai o astfel de iubire s-a putut să-i fi dat puterile necesare când a înfăptuit ceea ce a înfăptuit; dar și-a iubit pătimaș aproapele după iubirea ei pătimașă pentru Dumnezeu, această iubire pătimașă de Dumnezeu dându-i  puterea de a-și iubi pătimaș aproapele. Iubirea de Dumnezeu este una singură, iubirea de aproapele îmbracă forma mai multor iubiri: iubirea pentru persoana iubită, a doua, apoi iubirea pentru părinți, frați, apoi iubirea pentru ceilalți. Toate însă trebuie să conțină în ele iubirea pătimașă de Dumnezeu,  să se reverse din ea și să se verse apoi tot în ea. Iar ceea ce are în comun iubirea de Dumnezeu cu iubirea de aproapele, este rugăciunea. Iubindu-mi aproapele ca pe mine însumi, căci numai așa pot spune că Îl știu iubi pe Dumnezeu, înseamnă să mă rog pentru el cum mă rog pentru mine. Puterea rugăciunilor dă putere iubirilor. Și astfel de întărite iubiri vrea Dumnezeu. Viața ne demonstrează tuturor cât de importante ne sunt rugăciunile pentru noi și pentru cei de lângă noi, știuți sau neștiuți, și câte adevărate minuni putem înfăptui prin ele. Cel mai mult și mai adevărat ne putem apropia de Dumnezeu prin rugăciuni, ca trăiri ale iubirilor noastre.
   Scriu aici și traducerea lui B. Anania:
Evrei 13:18 - Rugați-vă pentru noi; căci suntem încredințați că avem o conștiință bună, voind ca-ntru totul să ne purtăm cum trebuie.
Evrei 13:19 - Dar vă rog s-o faceți cât mai devreme, pentru ca eu să vă fiu înapoiat cât mai curând.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu