marți, 1 iunie 2010

AU ZIDIT INALTIMI

Ieremia 32:35 - "Au zidit inaltimi lui Baal in valea Ben-Hinom, ca sa treaca prin foc lui Moloc pe fiii si fiicele lor: lucru pe care nu li-l poruncisem; si nici nu-mi trecuse prin gand ca au sa faca asemenea grozavii ca sa duca pe Iuda in pacat."

                 Multi dintre noi continua sa nu-L asculte pe Dumnezeu, desi El este atat de rabdator, si sa nu invete nimic din ce ne spune El, desi El este atat de inlelept.  Cei ce fac asa se indeparteaza continuu de Dumnezeu, multi dintre ei ajungand uneori atat de departe de Acesta incat ajung sa faca grozavii pe care Dumnezeu nici nu le gandise. Fiecare dintre noi ne nastem cu un destin, iar Dumnezeu acorda o atat de mare importanta destinului fiecaruia incat il scrie in stele. Omul insa nu-si cunoaste destinul, dar nici nu-i acorda atentia care ar trebui acordata unui lucru scris de Dumnezeu. Profitand de libertatea pe care Dumnezeu a pus-o in destinul fiecaruia dintre noi, unii se indeparteaza atat de mult de calea pe care i-a pus Dumnezeu, incat Ii trezesc Acestuia sentimente de mirare. Dar si de ciuda, caci ne vrea salvati pe toti Creatorul tuturor. Deci, desi Yahveh ne scrie chiar in stele destinul, El nu ne obliga sa ni-l traim. Libertatea cuprinde in ea si vointa si putinta de 'a ne schimba' destinul, de a calatori pe alte cai, care duc la pacat. Caderea in pacat este o gresita intrebuintare a libertatii data de Dumnezeu. Iar aceia care, in urma unor astfel de caderi neporuncite de Yahveh, ajung sa faca grozavii care nici nu-i trecusera prin gand Acestuia, sunt iremediabil pierduti. Iata ca in cele rele gandurile oamenilor le pot intrece pe acelea ale lui Dumnezeu. Libertatea i-a dat omului posibilitatea caderii, dar tot ea, I-a dat lui Dumnezeu, intarindu-i-l, dreptul de a fi drept. Orice cadere trebuie pedepsita, la fel cum orice merit trebuie rasplatit. Meritul este ascultarea poruncilor lui Dumnezeu, caderea este neascultarea lor. Iar meritul sau caderea ne vin din folosirea de catre fiecare a libertatii si din implinirea, prin neschimbare, a destinului pe care, fiecaruia, Dumnezeu ni l-a scris in stele. Viata fiecaruia este o implinire sau o neimplinire a destinului fiecaruia. Ce s-a intamplat, vom afla doar la Judecata. Dar ce putem sti inca de acum este faptul ca, desi ne va judeca Dumnezeu, faptele si trairile noastre vor fi cuvintele judecatii.

4 comentarii:

  1. "Ioan 5:24
    Adevărat, adevărat vă spun, că cine ascultă cuvintele Mele, şi crede în Cel ce M-a trimis, are viaţa veşnică, şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă."

    - sper si eu sa nu ajung la judecata, si imi mai doresc din toata inima ca lucrurile sa nu depinda de mine, ci de El pentru ca prima data cand Petru s-a increzut in el si si-a propus cu toata puterea sa-i fie credincios lui Domnului, nu a reusit decat sa se lepede de El de trei ori.

    Cat despre merite, toate faptele noastre bune sunt o haina manjita inaintea Lui.

    "Dumnezeu scrie destinul" - as spune ca il cunoaste, de aceea este el Atoatestiutor- probabil a scris NUMELE unora dintre noi intr-una dintre cartile Sale. Iar alegerea aceasta a Lui, care li se pare nedreapta unora, mi-a fost candva infatisata de metafora simpla a omului care merge si alege, cumpara ce vrea el pe banii lui [pe sangele Lui].

    Aici traducerea "u-mi trecuse prin gand ca au sa faca asemenea grozavii" e ca si acel "i-a parut rau lui Dumnezeu ca il facuse pe om", hm...si mai sunt si altele - fie admitem ca Dumnezeu ar putea fi surprins de om, sau de dimensiunile pe care le poate lua raul o data materializat in fiinta umana, fie e doar fraza celui care a scris sau a tradus, si care vrea sa accentueze cat de mare era raul acesta pe care il faceau oamenii.

    Inca nu am destula blandete. Mi-as dori sa-tiu scriu cu multa blandete, numai de nu as fi tot pe fuga. e sesiune, huh!!:P

    RăspundețiȘtergere
  2. E sesiune!!! Deci Dumnezeu sa fie Ajutorul tau!!! Dar, chiar si asa...pe fuga, faptul ca ma completezi asa de frumos ma bucura! Te rog deci sa insisti!

    RăspundețiȘtergere
  3. huh, eu vream sa...te contrazic -putin, nu sa completez! Ce am observat e ca se vbeste mult despre Dumnezeu, dar cand vine vorba de Cristos atitudinea e aceeasi pe care au avut-o grecii fata de Pavel "te vom asculta altadata"

    mi-au scapat multe greseli...de acum trebuie sa recitesc inainte de a posta:-??

    RăspundețiȘtergere
  4. Si contrazicerile, si, uneori, mai ales ele, pot fi completari.
    Tu zici "... se vb. mult despre Dumnezeu, dar cand vine vorba de Cristos, etc..." Dar oare cand vorbesc despre Dumnezeu nu vorbesc despre Cristos/ si cand vb. despre Cristos nu vorbesc despre Dumnezeu? Cand citim 'Dumnezeu' in NT intelegem altceva decat cand citeam 'Dumnezeu' in VT?
    Tie iti doresc mult spor in tot ceea ce faci!!!

    RăspundețiȘtergere