miercuri, 2 iunie 2010

PLANGE AMARNIC NOAPTEA

Plangerile lui Ieremia 1:2 - Plange amarnic noaptea, si-i curg lacrimi pe obraji. Niciunul din toti cei ce o iubeau n'o mangaie; toti prietenii ei au parasit-o, si i s-au facut vrajmasi.

                       Prietenii noptii sunt iubitorii de intuneric, iubitorii de intuneric urasc lumina. Ei parasesc noaptea, dar nu spre a merge catre lumina, ci pentru a intra intr-o noapte si mai adanc intunecata. Prietenii noptii sunt cei care vor sa rastigneasca lumina pe o cruce de intuneric. Si, parasita, noaptea plange cu lacrimi curgandu-i siroaie pe obraji. Plange atat datorita parasirii, cat si datorita supararii ca exista o noapte mai intunecata decat ea. Prietenii noptii sunt iubitori de intuneric, dar si intunericul noptii e iubitor de prietenii ei. Si cu cat e mai intunecata noaptea, cu atat e mai demna de a fi iubita de prietenii noptii. De aceea plange noaptea parasita pentru o alta noapte, mai intunecata. Iar cei care merg dintr-o noapte intunecata spre o si mai intunecata noapte, nu au timp si simt de mangaieri. Noaptea spre care tind ei e atat de adanc intunecata incat mangaieri nici nu mai exista. Unicul simt al prietenilor noptii e setea de un cat mai adanc intuneric, dupa cum unicul simt al noptii e dorinta de a deveni un intuneric cat mai adanc. Cei care parasesc o noapte mai putin adanca pentru o alta mai adanca devin dusmanii primeia. Pentru ei, mai putin intuneric inseamna mai multa lumina.
        Scriu aici si versiunea dupa Septuaginta, in traducerea lui B. Anania:
Plangerile lui Ieremia 1:2 - Ea noptile si le trece plangand, in lacrimi scaldanu-si obrajii. Din toti care-atunci o iubeau nu-i nimeni acum s-o aline. Prietenii toti au tradat-o, dusmani impotriva-i se-arata.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu