Evrei 13:3 - Aduceți-vă aminte de cei ce sunt în lanțuri, ca și cum ați fi și voi legați cu ei; de cei chinuiți, ca unii care și voi sunteți în trup.
A ne iubi aproapele ca pe noi înșine înseamnă a fi în stare să suferim alături de el, chiar necunoscut, și să facem asta fără să ne-o ceară el. Și mai înseamnă să fim în stare să renunțăm la unele avantaje proprii în favoarea celor de lângă noi, fără să ne pese că ei, poate, nu fac la fel. Durerile împărtășite sunt mult diminuate, bucuriile împărtășite sunt mult sporite. Și totuși sunt mulți care cred că e foarte greu de împlinit, în adevărul ei, iubirea creștină. Uneori unora li se pare mai ușor să-L iubească pe Dumnezeu decât să-și iubească aproapele, întrucât, în aparență, iubirea de Dumnezeu nu ne cere mari lucruri. Aparent, iubirea de Dumnezeu e declarativă mai mult decât faptică. Pe când iubirea de aproapele cere participare, cere eforturi, cere sacrificii personale. Nimeni însă nu poate să spună că Îl iubește pe Dumnezeu neiubindu-și aproapele. Efortul iubirii de aproapele te duce spre iubirea de Dumnezeu, efortul iubirii de Dumnezeu te duce spre iubirea de aproapele. A ne aduce aminte de cel legat în lanțuri înseamnă, în iubirea creștină, a ne zbate până la sacrificiu pentru ca el să fie dezlegat. De aceea spun unii că e așa de grea iubirea creștină. Sigur că greșesc! Pentru că dacă ar exista în mult mai mare măsură iubire creștină, lumea nu ar mai fi așa de absurdă, legările în lanțuri nu ar mai exista, pentru că cei care ar trebui să le facă, nu le-ar mai face, ar simți că ar fi ca și cum pe ei s-ar lega. Dacă fiecare în parte, deci toți împreună, am fi în stare să facem un singur trup cu cei chinuiți și nedreptățiți, durerile lumii acesteia, dureri generate chiar de ea, ar fi mult diminuate. Iubirea e o mare bucurie. Dar, uneori, și o durere.
Scriu aici și traducerea lui B. Anania:
Evrei 13:3 - Aduceți-vă aminte de cei închiși, ca și cum ați fi legați împreună cu ei; de cei ce-ndură rele, de vreme ce și voi sunteți în trup.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu