joi, 27 octombrie 2011

...un jug de lemn... ...un jug de fier...

Ieremia 28:13 - Du-te şi spune lui Hanania: "Aşa vorbeşte Domnul: *Ai sfărâmat un jug de lemn, dar cu aceasta ai făcut în locul lui un jug de fier!*"

                                   A fost o confruntare între Ieremia şi Hanania, confruntare în care adevărul îl spune Ieremia, acel Ieremia-profet care şi-a pus un jug de lemn pentru a arăta poporului ce înseamnă dominaţia unor oameni care nu îl aveau pe Yahve Dumnezeu. S-a întâmplat că acei oameni au fost babilonieni, dar ei puteau fi orice, puteau fi chiar şi din rândul poporului lui Ieremia, aşa cum a şi fost Hanania. Ieremia îndeamnă la supunere faţă de Nabucodonosor pentru că ştia că acest babilonian a fost trimis acolo de Dumnezeu, ca semn al relelor înfăptuite de poporul lui Yahve. Jugul de lemn al lui Nabucodonosor era mai uşor de purtat decât jugul de fier al neascultării celor spuse de Yahve. Numele Ieremia înseamnă "Yahve înalţă", dar el poate însemna şi "Yahve aruncă jos", ceea ce ar putea să fie că Dumnezeu ni l-a trimis pe Ieremia spre a ne atenţiona cât de mic poate deveni pasul nostru de la înălţare la decădere, de la libertate la jugul de lemn, sau de la acesta la jugul de fier. Oricât de mică ar fi, înălţarea e mai mare decât decăderea. Numele Hanania înseamnă "Yahve îndurător". Confruntarea dintre Ieremia şi Hanania este confruntarea dintre înălţare şi decădere, dintre înălţare şi îndurare. Merităm înălţarea numai dacă învăţăm să înţelegem îndurarea, numai dacă ştim mări până la imposibil pasul dintre înălţare şi decădere.
 Scriu aici şi varianta după Septuaginta, în traducerea lui B. Anania:
Ieremia 28:13 - Du-te şi vorbeşte lui Anania zicând: 
Ieremia 28:14 - "Aşa grăit-a Domnul: *Tu ai sfărâmat juguri de lemn; dar în locul lor eu voi face juguri de fier. Fiindcă astfel grăit-a Domnul: Eu jug de fier am pus pe grumajii tuturor neamurilor, să slujească regelui Babilonului.*"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu