marți, 21 iunie 2011

Doamne ... dacă vei binevoi să cauți spre întristarea roabei tale ...

1 Samuel 1:5 - Dar Anei îi dădea o parte îndoită, căci iubea pe Ana. Dar Domnul o făcuse stearpă.
1 Samuel 1:10 - Și Ana se ruga Domnului cu sufletul amărât, și plângea.
1 Samuel 1:11 - Ea a făcut o juruință, și a zis: ”Doamne! Dumnezeul oștirilor! dacă vei binevoi să cauți spre întristarea roabei tale, dacă-Ți vei aduce aminte de mine și nu vei uita pe roaba ta, și dacă vei da roabei tale un copil de parte bărbătească, îl voi închina Domnului pentru toate zilele vieții lui, și brici nu va trece peste capul lui.”
1 Samuel 1:19 - S-au sculat dis-de-dimineață și, după ce s-au închinat până la pământ înaintea Domnului, s-au întors și au venit acasă la Rama.

                                  Dumnezeu a hotărât așa, și așa a fost: Ana să fie mama lui Samuel! L-a dorit mult Ana pe Samuel un copil de parte bărbătească    dar și mai mult l-a dorit Dumnezeu, căci Samuel închinat Domnului pentru toate zilele vieții lui  purtând acest ”nume de Dumnezeu”(Samuel) trebuia să existe pentru ca noi astăzi să existăm așa cum existăm. Unii vor zice că lumea și-ar fi continuat cursul și fără să fi existat Samuel, că Rama, de exemplu, ar fi fost Rama și fără Samuel.Eu cred că nu, eu cred că fără să fi existat și fără să fi făcut ce a făcut Samuel, Rama nu ar fi fost Rama, ar fi fost altceva, sau nu ar fi fost deloc. S-au întâmplat toate câte s-au întâmplat pentru că Dumnezeu a vrut să se întâmple așa. Domnul o făcuse stearpă pe Ana, dar Ana  se ruga Domnului cu sufletul amărât și plângea  Nu cred că greșesc dacă cred că din plânsul ei s-a născut Samuel, din plâns și din rugăciuni. S-a născut Samuel dintr-un suflet amărât dovadă că amărăciunea sufletească dă limpezime gândurilor, întărește credința, fortifică voința. Trebuia să facă parte din lumea fericiților în Cristos Ana ca să-l poată naște pe acel Samuel care să fie cu adevărat Samuel. Această Ana într-o zi, dis-de-dimineață s-a închinat până la pământ înaintea Domnului după care a venit acasă la Rama. Acolo a trebuit să se nască Samuel, și acolo s-a născut, la fel ca Isus în Betleem. Fiecare dintre noi avem un loc al nașterii, fiecare avem un ”acasă”, dar ele sunt acolo unde a vrut Dumnezeu să fie. Indiferent că noi recunoaștem sau nu.
         Scriu aici și varianta după Septuaginta, în traducerea lui B. Anania:
1 Regi 1:5 - Dar Anei i-a dat o porție mai bună, fiindcă ea nu avea copil; Elcana o iubea pe Ana mai mult decât pe cealaltă, dar Domnul închisese pântecele acesteia.
1 Regi 1:10 - Și ea, cu sufletul mâhnit, i S-a rugat Domnului, și a plâns.
1 Regi 1:11 - Și i-a făcut Domnului făgăduință, zicând: ”Doamne! Doamne! Dumnezeule! Atotțiitorule! dacă vei vrea să cauți spre smerenia roabei Tale și-ți vei aduce aminte de mine și-i vei da roabei tale un copil de parte bărbătească, eu Ți-l voi dărui Ție, în fața Ta, până-n ziua morții sale; vin și băutură tare nu va bea, și brici de capul său nu se va atinge.”
1 Regi 1:19 - Iar a doua zi s-au sculat de dimineață, I s-au închinat Domnului și s-au dus pe calea lor. Și a intrat Elcana în casa lui din Rama și a cunoscut-o pe Ana, femeia sa; atunci Domnul Și-a amintit de ea, iar ea a zămislit.

4 comentarii:

  1. Frumos ai explicat istoria Anei....Sa te ajute Domnul in continuare sa-l predici pe El!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc Iulia!!!
    Mă bucură "revenirea" ta!
    Şi pe voi să vă ajute Dumnezeu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Rugăciunea lui Hannah este ca Madonna a Magnificat.
    Două femei care au reuşit să pună încrederea în Dumnezeu, fără teama de a fi uitate sau abandonate, dar întotdeauna cu certitudine de binele pe care Dumnezeu lucrează.
    Aş dori să ştiu cum să vorbească româneşte, precum şi ştii limba mea, dar eu de fapt am folosi Google Translator :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Grazie Rita! si capisce bene quello che dici. Hai ragione. E una cosa stupenda essere donna e sapere che, ecco! le donne non sono dimenticate da Dio, che Dio lavora bene per loro specialmente. Perche per mezzo di una donna ha mandato il Suo Figlio tra noi.
    Un abbraccio, Rita
    Mulțumesc Rita! se înțelege bine ceea ce spui. Ai dreptate. E un lucru minunat să fii femeie și să știi că, iată! Dumnezeu Își aduce aminte de femei, că Dumnezeu le are în grijă în mod special. Pentru că printr-o femeie Și-a trimis Fiul printre noi.
    Te îmbrățișez, Rita.

    RăspundețiȘtergere