vineri, 1 octombrie 2010

Ca si Hristos, nu Luisi facutu-S'a placut

Romani 15:1 - Datori suntem noi cei tari sa purtam slabiciunile celor neputinciosi si nu noua insine sa ne facem placuti;
Romani 15:2 - ci fiecare din noi sa i se faca placut aproapelui sau in ceea ce este bun prin zidire.
Romani 15:3 - Ca si Hristos, nu Luisi facutu-S'a placut, ci dupa cum este scris: "Ocarile celor ce Te ocarasc pe Tine au cazut asupra Mea."
                                                A fi tare inseamna a rabda slabiciunile celor slabi, dar mai ales inseamna a corecta acele slabiciuni, spre vindecarea lor, deci inseamna a face, prin taria ta - de Dumnezeu data tie - din cei slabi tari, capabili, la randul lor, sa vindece pe cei ramasi slabi. A fi tare inseamna a te face placut aproapelui in ceea ce este bine, iar bine este a-L iubi pe Domnul Dumnezeu, si a-ti iubi aproapele. A-ti iubi aproapele asa cum Il iubesti pe Dumnezeu inseamna a-l pune, asa cum Il pui pe Dumnezeu, pe un loc mai important decat acela pe care te pui pe tine insuti, deci sa iti placa aproapele mai mult decat te placi tu pe tine. Iar in toata aceasta deosebit de greu inteleasa , deci de cele mai multe ori gresit traita iubire, trebuie sa Il avem exemplu pe Cristos. Daca Lui nu Ii placeam eu mai mult decat Si-a placut El Lui Insusi, mantuirea mea ar fi ramas ca inainte, mult mai greu de implinit. Facand la fel, deci incercand sa placem altora mai mult decat ne placem noua insine, usuram accesul spre mantuire a altora, usurandu-ne totodata, tocmai datorita iubirii, propria mantuire. Iata!  in aceasta insiruire pe ultimul loc trebuie sa fie propria mantuire, inaintea ei fiind iubirea aproapelui, iar inaintea acesteia iubirea de Dumnezeu. Daca am avea, fiecare crestin , taria de a trai asa, am inmulti iubirea pana acolo ca ocarile celor care ne ocarasc ar cadea, prin iubire, asupra noastra. Am deveni, fiecare, implinitori ai iubirii divine. Iar iubirile tuturor, astfel ingemanate, ne-ar usura inaltarea, facandu-ne pe toti dar si pe fiecare in parte, tari. Iar a prelua oarile celor ce ne ocarasc ce altceva inseamna decat a ne lasa rastigniti? Deci, iata!  suprema dovada a iubirii e rastignirea, acea rastignire in timpul careia sa zicem: "Tata, iarta-i! ca nu stiu ce fac" aceasta insemnand preluarea ocarilor celor care, ocarandu-ne, ne-au rastignit. Si ar mai trebui sa strigam: " Eli, Eli lama sabachtani?", prin aceasta neintelegand ca Dumnezeu ne-a parasit, caci mai ales pe cei astfel rastigniti nu ii paraseste Dumnezeu, ci inseamna a fi capabili sa ne lasam parasiti pentru a putea astfel sa preluam ocarile celor care ne ocarasc, deci a celor pentru care tocmai ne-am lasat rastigniti. Este ceeea ce a facut Isus Cristos. "Eli, Eli lama sabachtani" inseamna inaltarea, printr-o iubire sacrificatoare, inspre starea de a merita mantuirea. Este nevoie deci de o iubire chinuitoare, aducatoare a unui sentiment de abandonare de catre Dumnezeu, pentru a putea fi primiti in gloria lui Dumnezeu. Ne-o dovedeste Isus Cristos.

2 comentarii:

  1. Teo - de vreo zece zile am inceput sa te citesc, dar acesta este primul meu comm. la tine. Sint incantata de ceea ce scrii in ambele bloguri. Citindu-te aici imi dau din ce in ce mai mult seama ca Biblia, dincolo de a fi simple cuvinte insirate intr-o carte, e plina da semnificatii spirituale. De acum am sa citesc altfel Biblia, iar tu ma ajuti mult in acest demers. Ma bucur ca am dat de tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar eu ma bucur ca m-ai gasit. Sper sa-ti fiu de folos si pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere