vineri, 1 octombrie 2010

Si acum, va indemn sa aveti curaj

Faptele Apostolilor 27:20 - Si daca timp de mai multe zile nu s-au aratat nici soarele si nici stelele si furtuna mare ne ameninta, orice nadejde de scapare ni se luase.
Faptele Apostolilor 27:21 - Si nu mancasera demult. Atunci Pavel, stand drept in mijlocul lor, le-a zis: "O, barbatilor, trebuia sa ma ascultati pe mine si sa nu fi plecat din Creta, si am fi scapat de aceasta vatamare si paguba.
Faptele Apostolilor 27:22 - Si acum, va indemn sa aveti curaj; ca niciun suflet dintre voi nu va pieri, decat numai corabia."

                                            Ne apropiem de Dumnezeu nu mergand, ci lasandu-ne iluminati de Lumina sfinteniei Lui. Dar uneori e mai mare efortul de a ne lasa astfel iluminati decat acela de a merge. Alergarea spre Dumnezeu este o iluminare obtinuta cu mare efort. Este efortul imbogatirii noastre spirituale, mult mai greu decat efortul fizic. Oboseala efortului fizic o putem recupera prin odihna, dar odihna in efortul spiritual nu trebuie sa avem. Oboseala spirituala ne inalta, nu ne doboara precum oboseala fizica. Deci, cu cat mai obositi cu atat mai inaltati, si, cu cat mai inaltati cu atat mai odihniti. Este paradoxul eforturilor spirituale, paradox doveditor al faptului ca lumea spirituala e cu totul altceva decat lumea materiala. Ceea ce inseamna oboseala a materiei este odihna pentru spirit. Ceea ce inseamna scoborare in lumea materiala, este inaltare in cea spirituala. Lumea fericirilor cristice este opusul lumii fericirilor cezaresti. Nefericirile din lumea cezarului sunt fericirile lumii lui Dumnezeu. Chiar si nefericirea unui naufragiu, prin naufragiu neintelegand neaparat numai dezastrul unei corabii, se poate transfera intr-o fericire spirituala, atunci cand un dezastru material nu ne doboara din punct de vedere spiritual. Chiar daca dezastrul este urmarea unor neascultari a celor care ar trebui ascultati, el, acel dezastru, poate fi trait cu seninatate atunci cand cei din mijlocul dezastrului realizeaza ca important nu este dezastrul, important este Dumnezeu. Iar cei care realizeaza acest adevar nu vor pieri, va pieri numai corabia dezastrului lor. Atunci cand pier numai corabiile, dar raman spiritele, ceea ce se intampla este un dezastru al acelor corabii. Atunci cand, insa, piere spiritul, ceea ce se intampla este un dezastru spiritual aducator de moarte. Pieirea unor corabii versus pieirea unor spirite ... fericirile materiale versus fericirile spirituale ... nimic versus totul.
                                                                                ( Am folosit traducerea lui B. Anania )          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu