marți, 4 mai 2010

SE VA INTAMPLA

Isaia 2:2 - Se va intampla in scurgerea vremurilor ca muntele Casei Domnului va fi intemeiat ca cel mai inalt munte; se va inalta deasupra dealurilor, si toate nemurile se vor ingramadi spre el. 
                                                                               
                                                                           

                Muntele Casei Domnului, munte intemeiat ca cel mai inalt munte, se afla, mai ales, in sufletul fiecaruia dintre noi. Sufletul divin exista, pus prin Adam, in fiecare fiinta omeneasca traitoare, fara vrerea ei, dar cu intreaga vrere a lui Dumnezeu, pe acest Pamant presarat cu atatia munti falnici. Falnicii munti de afara, pe care Dumnezeu i-a pus acolo unde a vrut El sa-i puna, exista si pentru a ne arata Dumnezeu cat de falnici a facut El muntii din noi. I-a facut falnici, asemeni maretiei muntilor de afara, i-a facut frumosi, asemeni frumusetii muntilor de afara. Dar noi, unii mai mult, altii mai putin si foarte putini deloc, ii surpam si ii uratim, ajutati fiind cu mult spor de diavol. E mult mai usor sa demolam decat sa construim, si e si mai usor sa demolam  ce nu am construit. Noi, acest maret si frumos munte il avem intemeiat in noi, oglinda a maretiei si frumusetii divine, inca de cand ne nastem. Apoi Dumnezeu nu ne cere decat sa-l ingrijim cu mereu sporita indarjire, si ne cere aceasta nu spre binele Lui, ci spre binele nostru. Il vrea Dumnezeu pe om cu sufletul maret si frumos, asa cum El l-a creat. Dar omul, incepand chiar de la primul, ajutat de cea de-a doua, tot din el desprinsa, lucreaza cu nedorit si neinteles spor la surparea muntelui, el crezand, liber lasandu-l Dumnezeu sa creada asa, ca poate inlocui maretia si frumusetea acestui munte cu propria lui maretie, sau cu alte maretii. A fost, este si va fi aceasta o activitate continua a omului pacatos, care, neimputernicindu-se sa Il inteleaga pe Dumnezeu, nu intelege nici libertatea pe care acesta i-a dat-o. E liber omul sa admire maretia muntelui din el, intelegand-o sau neitelegand-o, si e liber sa nu o faca, multi nefiind constienti de chiar existenta acestui munte. De aceea a trebuit sa intemeieze Dumnezeu un munte al Casei Lui, cel mai inalt, nu in metri ci in spiritualitate, spunandu-ne parca: 'Pentru a intelege maretia si frumusetea muntelui din voi, priviti si intelegeti maretia si frumusetea acestui munte al Casei mele'.

4 comentarii:

  1. Incearca sa privesti dincolo de ceea ce ti se serveste! Frumos aici la tine, dar cam rigid.Incearca sa zambesti! Viata e frumoasa daca nu te lasi ingradit de reguli.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur pt. ca-mi spui ca-i 'frumos aici' la mine, dar ma intristez pt. ca-mi spui ca-i 'cam rigid', ma intristez pt. ca stiu ca ai dreptate. Stiu ca e rigid, dar sa stii ca e, totusi, o rigiditate in care zambesc... Sigur ca incerc sa nu ma las 'ingradit de reguli', dar nu chiar pana acolo incat sa ajung dezgradit de ele. Vreau sa spun ca a nu avea nicio regula e mai rau decat a tine cont de toate regulile... eu as vrea sa fiu la mijloc...
    Te salut cu multa simpatie, Ally!

    RăspundețiȘtergere
  3. PACEA SA FIE CU TINE SI CU TOTI VIZITATORII ACESTUI LOC PLIN DE LUMINA !
    SA FITI BINECUVINTATI !

    RăspundețiȘtergere
  4. SI TU, VLAD CLAPA, SA FI BINECUVANTAT! Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere