vineri, 28 mai 2010

LOCUINTA TA ESTE IN MIJLOCUL FATARNICIEI

Ieremia 9:6 - "Locuinta ta este in mijlocul fatarniciei, si, de fatarnici ce sunt, nu vor sa ma cunoasca" -zice Domnul.

                          Fatarnicia insemana si necunoasterea lui Dumnezeu. Toti stim ca fatarnicii una spun si alta fac, in necredinta lor, ei putand sa creada, tocmai pentru ca sunt fatarnici, ca pot spune fara sa faca, sau chiar sa faca altceva decat spun, contrariul a ceea ce spun, pentru ei Cuvantul nefiind decat o insiruire de litere, iar frazele o insiruire de cuvinte, a caror 'actiune' se termina imediat dupa terminarea rostirii lor. Ei, fatarnicii, nu pot intelege cum cuvintele pot si trebuie sa devina trup, deci fapta. Pentru ei cuvintele nu sunt decat un alt instrument pentru a-si atinge scopul care sta ascuns in spatele rostirii lor, si care e rostirea exact inversa a scopului lor. Sau scopul lor este exact inversul cuvintelor rostite. Inselandu-i pe oameni, ei cred ca Il pot insela si pe Dumnezeu, chiar fatarnicia lor dandu-le aceasta incredere. Sunt cei care se hranesc cu sperante inselatoare, repetand intruna "Templul Domnului! Templul Domnului! Templul Domnului!" sunt cei care postesc atunci cand ii vede lumea si curvesc atunci cand, zic ei, nu ii vede nimeni, ei uitand de Dumnezeu. Uita de Dumnezeu pentru ca nu Il cunosc pe Dumnezeu, necunoscandu-L pe Dumnezeu isi maresc incontinuu fatarnicia. De aceea ajung sa-si faca din fatarnicie un mod de viata, si ajung, tot mai departe de Dumnezeu fiind, sa creada mai mult in fatarnicia lor decat in Dumnezeu. Caci, pentru moment, fatarnicia ii salveaza. Dar tot fatarnicia ii face sa uite ca singurul Salvator este Dumnezeu. Ascunzandu-se in spatele unor cuvinte fata de oameni, fatarnicii ajung sa creada ca se pot ascunde in spatele fatarniciei lor si fata de Dumnezeu. Caci ei spun ca sunt rostitori de cuvinte frumoase si adevarate, uitand ca Dumnezeu le vede, oricand, faptele din spatele acestor cuvinte. Pentru fatarnici, cuvintele raman simple rostiri, iar rostirile nu ii obliga la nimic. Ei nu stiu ca, asa fiind, Cuvantul, Adevaratul rostitor de cuvinte adevarate, si care inontinuu ne spune sa fim ca El, nu le poate ignora cuvintele mincinoaselor lor rostiri. Ajungand sa creada mai mult in minciuna decat in Adevar, ei , fatarnicii, vor ramane cu minciunile lor, care minciuni devin pentru ei, Adevarul.

2 comentarii:

  1. „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului."

    Despre oglindire o sa ti scriu pe larg candva, azi toata ziua m-am gandit la acest fragment, am avut emotii toata ziua...ca si atunci cand trebuie sa se intample ceva maret, nici nu stiu daca pot sa mi permit a-ti scrie despre ... lucruri marunte, oricum, incerc:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc bartleby! Sigur ca imi poti scrie, fie si despre 'lucruri marunte'...de fapt lucrurilor marunte noi le putem da maretie. Asa ca astept nerabdator. Pana atunci mult spor la toate iti doresc! Si bafta! Domnul sa fie Ajutorul tau!

    RăspundețiȘtergere