joi, 20 mai 2010

IATA POSTUL PLACUT MIE ...

Isaia 58:6 - Iata postul placut Mie: desleaga legaturile rautatii, deznoada legaturile robiei, da drumul celor asupriti si rupe orice fel de jug;
Isaia 58:7 - imparte-ti painea cu cel flamand, si adu in casa ta nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol, acopera-l, si nu intoarce spatele semenului tau.
Isaia 58:8 - Atunci lumina ta va rasari ca zorile, si vindecarea ta va incolti repede; neprihanirea ta iti va merge inainte, si slava Domnului te va insoti.
Isaia 58:9 - Atunci tu vei chema, si Domnul va raspunde, vei striga, si El va zice: "Iata-Ma!" Daca vei indeparta jugul din mijlocul tau, amenintarile cu dejetul si vorbele de ocara ...
                                              
                                          Nu este importanta hrana, important este sufletul. Cu sufletul putem iubi, apropiindu-ne deci de Cuvant, sau putem uri, indepartandu-ne de El. Iar uneori, unii dintre noi, putem crede ca putem pacali Cuvantul, perorand neostoit despre 'iubire', desi sufletul ne este incarcat cu ura. Folosim cuvinte, deseori dintre cele mai alese, pentru a incerca sa pacalim Cuvantul. Si, pentru a impresiona si mai mult, folosim si gesturi, ba chiar si trairi, cum ar fi posturile. Mintim cu cuvintele, mintim si cu posturile. Dar pe cine oare? Iata! pe Dumnezeu nu! Cei care cred ca Il pot minti pe Dumnezeu, isi merita  credinta. Neintelegand, ei pot minti, mintind mereu, nu vor putea niciodata intelege. Pentru ei nu Cuvantul este important, pentru ei importante sunt cuvintele. Cuvinte cu care, inselandu-si semenii, cred ca pot insela Cuvantul. Pentru ei trairile nu sunt importante, pentru ei sunt importante gesturile. Doar ei cred ca pot face din gesturi trairi, si ca pot reduce trairile la gesturi. A tine un post placut lui Dumnezeu nu este un gest, este o traire. Asa cum traire trebuie sa fie si iubirea de Dumnezeu, si iubirea de oameni. Prin Dumnezeu trebuie sa ne traim iubirea de oameni , dandu-i aproapelui nostru, atunci cand el are nevoie (dar nu numai) painea noastra, chiar daca ar fi sa i-o dam toata. Caci noua, fiecaruia atunci cand o avem, painea ne este data de Dumnezeu. Ne este data, fara sa devina a noastra, ci, ramanand a lui Dumnezeu, devine, prin toti, a tuturor. Nu este vorba de comunism aici, nu este vorba nici macar de altruism, este vorba de asculatre de Cuvant, este vorba despre manifestarea dorintei noastre de a fi, si prin impartirea painii, purtatorii unei lumini rasarite, asemeni zorilor, este vorba despre a ajunge astfel in acea imensa bucurie in care, chemandu-L pe Dumnezeu, sa stim ca El ne va raspunde: "Iata-Ma!", si raspunzandu-ne asa, aceasta sa poata insemna pentru noi si ca ne spune: "Iata-te!"  Numai acelora care vor ajunge langa Dumnezeu, le va zice Dumnezeu: "Iata-te!" iar pentru a ajunge langa Dumnezeu trebuie ca, pe cararea care duce la El, fiecare sa fim acultatori si implinitori de Cuvant. Cuvant care ne spune ca painea noastra cea de toate zilele, data noua astazi si intotdeuna, nu este a noastra, ci, prin noi, de la Dumnezeu venita, ea este a tuturor. Caci painea aceasta este Insusi Cuvantul. Cuvant care este paine si vin, deci trup si sange, deci este si chemare si raspuns la chemare, este si plecare si sosire. Cuvantul ascultat si implinit, este si "Iata-Ma!", este si "Iata-te!" amandoua de Dumnezeu rostite. Cuvantul acesta, sosit la noi sub forma de paine-trup si vin-sange, este  rostire si ascultare. Cuvantul acesta este Dumnezeu!
       Scriu aici si versiunea dupa Septuaginta, in traducerea lui B. Anania:
Isaia 58:6 - Nu un astfel de post am ales Eu, zice Domnul; ci tu dezleaga orice legatura a nedreptatii, dezleaga nodurile cu silnicie innodate, lasa-i liberi pe cei striviti in legaturi si rupe toate inscrisurile cu socoteli nedrepte.
Isaia 58:7 - Frange painea pentru cel flamand si adu-i in casa ta pe saracii fara adapost; daca vezi pe cineva gol, imbraca-l si nu-i trece cu vederea pe cei de un neam cu tine.
Isaia 58:8 - Atunci lumina ta se va deschide ca o dimineata si sanatatea ta curand va rasari si dreptatea ta iti va merge inainte si slava lui Dumnezeu te va inconjura.
Isaia 58:9 -  Atunci vei striga si Dumnezeu te va auzi, si in timp ce tu inca graiesti, El va zice: "Iata, Eu sunt aici!" Daca tu te lepezi de ceea ce te tine legat si de mana ta cea hrapareata si de cuvinte cartitoare ...
                      
 

2 comentarii:

  1. Aveti foarte mare dreptate in tot ce spuneti.Nu mai e nimic de comentat.Dumnezeu sa va binecuvinteze cu toate darurile Sale ,pe d-voastra si intreaga familie.Amin.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce mult ai scris din martie pana acum:P

    da....e excelenta fotografia de la profil ;)

    RăspundețiȘtergere