luni, 31 mai 2010

IATA! EU SUNT DOMNUL

Ieremia 32:27 - "Iata! Eu sunt Domnul, Dumnezeul oricarei fapturi. Este ceva de mirat din partea Mea?"

                        Tot ceea ce exista, stiut sau nestiut, vazut sau nevazut, vine de la Dumnezeu, si de nimic nu trebuie sa ne miram. Chiar si de minuni, si mai als de ele, nu trebuie sa ne miram, trebuie sa le admiram, intelegandu-le, minunile fiind evenimentele deosebite care Il adeveresc pe Dumnezeu. A ne mira de o minune inseamna a nu-L intelege pe Yahveh, a nu-L intelege pe Yahveh inseamna a nu-L iubi cu adevarat, neiubindu-L cu adevarat pe Yahveh ne miram de minunile Lui. Poate face orice Yahveh, El, care pe toate le-a facut, incat mirare in fata celor facute de El nu poate exista la aceia care-I inteleg facerile. Dupa ce le-a facut pe toate, Yahveh Si-a incoronat Creatia creind o faptura careia i-a dat chipul Lui, si pe care a vrut-o dintru inceput s-o sfinteasca, facand-o asemanatoare Lui. Dumnezeu a vrut s-o sfinteasca, dar ea insasi, aceasta faptura, s-a departat de sfintenie, prin libera cadere, lasandu-se ademenita de diavol. A ramane asemanator lui Dumnezeu inseamna, neaparat, a fi sfant. Iar sfintii sunt aceia care, intelegandu-L pe Dumnezeu, a Carui asemanare sunt ei, nu se mira de nimic. A nu ne mira de nimic este un semn de sfintenie, de apropiere de Dumnezeu. Dar nu trebuie sa confundam mirarea cu admiratia. Toti nu putem fi altfel decat plini de admiratie in fata lui Dumnezeu, si a Creatiei Sale. Plini de admiratie, dar nu de mirare ...
      Scriu aici si versiunea dupa Septuaginta, in traducerea lui B. Anania:
Ieremia 32:27 - "Eu sunt Domnul, Dumnezeul a tot trupul; se va ascunde oare ceva de Mine?"

4 comentarii:

  1. totusi Dumnezeu depaseste intelegerea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce intelegi prin "Dumnezeu depaseste intelegerea noastra"? Ca se afla dincolo de ea? Nu cred, din moment ce ni se dezvaluie nu numai prin Biblie, cu Cuvantul ei, dar si prin minunatiile care, iata! ne inconjoara. Sau intelgi ca Dumnezeu are si trasaturi ineccesibile noua? Nici asta nu stiu daca sa cred, eu cred mai degraba ca trasaturile ascunse ale lui Dumnezeu raman ascunse doar acelora care nu sunt curiosi sa le afle. Sau intelegi ca, de pilda, puterea Lui e asa de mare incat noi nu avem cum s-o intelegem? Sigur ca ne dam seama treptat de puterea lui Dumnezeu, treptat atat pt. om in parte, cat si pt. omenire in ansamblu. Asa incat, pana la urma, afirmatia ca Dumnezeu depaseste intelegerea noastra ramane valabila numai pt. aceia care vor sa se lase depasiti de aceasta intelegere. Este convingerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai citat initial traducerea lui Cornilescu, o alta traducere spune: "Iată, Eu sunt Domnul Dumnezeu a tot trupul! Este oare ceva cu neputinţă la Mine?" Mi se pare ca sunt diferente mari intre traduceri. Legat de intelegere si cunoastere de Dumnezeu - nu stiu daca ne ajunge viata sa le desavarsim, si desigur cunoasterea si intelegerea deplina va fi posibila doar atunci cand Il vom vedea si vom fi "ascunsi cu Cristos in Dumnezeu".

    Hm..mi-am amintit un fragment din Maleahi 3:16:
    "Atunci şi cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta, şi a ascultat; şi o carte de aducere aminte a fost scrisă înaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul, şi cinstesc Numele Lui."
    Noi "am scris"..
    Am putea acum sa vbim despre Carti, despre Cartile lui Dumnezeu - dar ... uneori ochii imi sunt plini de lacrimi de uimire descoperind frumusetea textului sfant - unii spun ca dezvolt un fel de idolatrie fata de el, ceea ce ar fi gresit, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu sunt un impatimit al compararii diferitelor traduceri ale Cuvantului, si ma straduiesc sa ajung, in final, la cuvintele originale. Iata, numai din ex. acesta ne putem da seama cate variante pot exista, dar, cred eu, in cele mai multe esenta ramane. Sunt importante cuvintele, dar mult mai importanta este rezonanta lor in sufletul cititorilor, adica, in cele din urma, putem vorbi despre o traducere "personalizata' a tuturor traducerilor, si chiar a originalelor. Cand o citim si o gandim si o simtim, Biblia devine Cartea noastra personala, asa cred eu. Si, nefacand din admiratia ei o idolatrie, fara sa o admiram nu o putem intelege. Ma incanta dialogul acesta cu tine. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere