miercuri, 26 mai 2010

ASA VORBESTE DOMNUL

Ieremia 7:3 - Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Indreptati-va caile si faptele, si va voi lasa sa locuiti in locul acesta."

                   Caile si faptele compun credinta. Credinta inseamna iubire. De Dumnezeu si de oameni. Iubire care trebuie sa fie aceeasi, adica divina, atat in cazul lui Dumnezeu cat si a oamenilor. Cristos ne spune ca exista doua porunci in a iubi, pentru ca exista doua tinte, dar iubirea trebuie sa fie aceeasi. Nimeni nu trebuie sa spuna ca isi iubeste mai putin aproapele pentru ca Il iubeste mai mult pe Dumnezeu, sau ca Il iubeste mai putin pe Dumnezeu pentru ca isi iubeste mai mult aproapele. Caile iubirii rodesc faptele iubirii. Iar atunci cand caile sunt gresite, faptele nu pot fi decat la fel. De aceea pentru a ne indrepta faptele trebuie sa ne indreptam caile. Nimeni nu poate sa spuna ca parcurge cai bune care ii pot rascumpara faptele rele, sau ca are fapte bune care ii pot face iertate caile rele. Cale si fapta, impreuna, fac credinta. De aceea impreuna trebuiesc indreptate. Indreptandu-le pe ele, ne indreptam credinta, indreptandu-ne credinta ne corectam, prin intregire, iubirea, intregindu-ne iubirea, ne apropiem mai mult de Dumnezeu iubindu-i mai mult pe oameni, si ne apropiem mai mult de oameni iubindu-L mai mult pe Dumnezeu. Iubirea se oglindeste in fapta, fapta se oglindeste in cale. Doar pe calea iubirii fiind, putem rodi faptele iubirii. Doar fapte ale iubirii avand, putem avea credinta adevarata. Iar credinta adevarata ne face locuitori ai acelui loc pe care Dumnezeu il numeste "locul acesta". Si care loc nu este naparat numai Ierusalimul, ci, mai ales, locul acela de langa Dumnezeu in care fiecare dintre noi putem ajunge, iata! doar printr-o credinta adevarata, oglindita de calea adevarata, oglindita de fapta iubitoare. Cale si fapta si credinta, toate doar impreuna, trebuie sa ne duca langa Domnul ostirilor, caci chiar El ne spune asta.

Un comentariu:

  1. Legat de iubire Tolstoi spune in "Jurnalul ultimilor ani" ca si rugaciunea are ca forma perfecta a sa iubirea pentru semeni. Scrie frumos Tolstoi in Jurnal :P ...

    RăspundețiȘtergere