duminică, 11 aprilie 2010

DACA UN OM

1 Imparati 8:38 - Daca un om, daca tot poporul Tau Israel va face rugaciuni si cereri, si fiecare isi va cunoaste mustrarea cugetului lui si va intinde mainile spre casa ceasta,
1 Imparati 8:39 - asculta-l din ceruri, din locul locuintei tale, si iarta-l; lucreaza si rasplateste-i fiecaruia dupa caile lui, Tu, care cunosti inima fiecaruia, caci numai Tu cunosti inima tuturor copiilor oamenilor.


Nu ne putem ruga oricum, rugandu-ne fara noima, doar stiind ca este bine sa ne rugam, si ca Dumnezeu, Bun fiind, ne primeste si asa rugaciunea. Dumnezeu, inainte de a ne aseza in rugaciune, ne citeste inima, cu toate inscrisurile dinlauntrul ei. Doar o inima curata, adica bine inscriptionata, se roaga cu-adevarat curat. E greu sa ajungem sa avem o inima curata. Si, totusi, e asa de usor! Trebuie doar sa ne constientizam pacatele facute, macar cele savarsite in ultimul rastimp, sa ne mustram propriul cuget pentru facerea lor, si sa ne promitem, fiecare siesi, dar mai ales lui Dumnezeu, ca nu le vom mai repeta. Astfel, din aproape in aproape, ajungem sa devenim oameni cu inima curata. Momentul rugaciunii este, trebuie sa fie, momentul intalnirii noastre spirituale cu Dumnezeu. Dumnezeu ne cunoaste pe fiecare, trebuie ca fiecare sa cautam sa-L cunoastem pe Dumnezeu cat mai bine, pentru ca intalnirea noastra din momentele rugaciunii, sa fie cat mai adevarata, si mai ales, in ce ne priveste, cat mai sincer traita. Rugaciunile sincere izvorasc trairi sincere. Iar a ne duce spre rugaciune neavand aceasta sinceritate, a ne duce spre rugaciune nepocaiti, cu un cuget nemustrat, este mai rau decat a nu ne duce deloc. Caci ducandu-ne asa, ca la un fel de spectacol, inseamna a-L ofensa pe Dumnezeu, incercand sa-L inselam, cu credinta ca ii putem ascunde, Lui, nesinceritatea noastra. Nu ne putem ascunde de Dumnezeu, Lui nici macar o frantura de gand nu I-l putem ascunde. Noi, simpli copii de oameni, sa nu incercam sa-L amagim pe Dumnezeu, caci, la final, cei amagiti vom ramane noi. Trebuie sa ne coboram adanc in noi insine, spre a ne putea inalta, mareti, spre Dumnezeu. Iar amagire aceasta inaltare nu poate fi. Decat pentru aceia care cred ca Il pot amagi pe Dumnezeu, si, de aceea, si incerca sa-L amageasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu