vineri, 10 septembrie 2010

Credea ca fratii lui vor pricepe

Faptele Apostolilor 7:25 - Credea ca fratii lui vor pricepe ca Dumnezeu prin mana lui le va da izbavirea; dar n-au priceput.

                                 Sfintirea da catre fiecare dintre noi a spiritului pus in fiecare de catre Dumnezeu, este lucrarea in care se oglindeste cel mai deplin credinta fiecaruia. Iar din credinta face parte si cunoasterea si acceptarea faptului ca Dumnezeu lucreaza cu oameni. Unii dintre oameni sunt atat de importanti pentru Dumnezeu incat El pune in mana lor puterea de a da izbavire. Sunt importanti pentru Dumnezeu astfel de oameni, dar pentru alti oameni, si anume, pentru cei care din invidie, din nestiinta, din necredinta, nu le recunosc puterea celor carora Dumnezeu le-a dat putere, ei nu sunt importanti. Intotdeauna au existat astfel de neintelegatori si intotdeuna vor exista. Dar neintelegerea lor nu slabeste puterea celor carora Dumnezeu le-a dat puterea. Neintelegerea lor ii slabeste pe ei. Intr'adevar, devin foarte slabi cei care nu inteleg ca Dumnezeu pentru oameni, deci si pentru ei, lucreaza cu oameni. Faptul ca Biblia ii numeste "frati" chiar si pe aceia care nu inteleg, vine sa ne arate ca, desi cu o putere de ei insisi slabita, lor li se da posibilitatea de a se transforma din neintelegatori in intelegatori. Iar faptul de a recunoaste puterea oamenilor carora Dumnezeu le-a dat putere, inseamna a recunoaste pe de-a'ntregul puterea lui Dumnezeu. Este si acesta un pas spre intregirea credintei fiecaruia. Desi este atat de puternic, trebuie sa stim ca Dumnezeu isi ia oameni drept ajutoare. Nu pentru ca El, Dumnezeu, ar avea nevoie de astfel de ajutoare, ci pentru ca si asa ne usureaza noua credinta, deci salvarea. Oamenii sunt langa noi, cu ei ne intalnim, pe ei ii auzim, de ei ne vine mai usor sa ascultam. Asa se intampla pentru majoritatea dintre noi, cei care au o relatie directa cu Dumnezeu fiind foarte putini. Sunt tocmai aceia cu care lucreaza Dumnezeu. Noua, celorlalti, nu ne ramane decat sa-i cautam, sa-i identificam, sa-i respectam si sa-i ascultam, convinsi fiind ca gura lor vorbeste cuvinte ale lui Dumnezeu. Ne usuram mantuirea daca intelegem ca ea ne este usurata de Dumnezeu si prin acesti oameni pe care-i trimite printre noi. Ascultandu-i pe ei, Il ascultam pe Dumnezeu. Este adevarat, e greu sa 'vedem' mesajul lui Dumnezeu dincolo de omul care rosteste cuvintele lui Dumnezeu, noi il percepem in primul rand pe om. Dar tocmai asta vrea Dumnezeu: sa-I auzim si sa-I primim mesajul de la oameni ca noi. Mesajul trimis de Dumnezeu si spus de oamenii alesi de El, nu poate fi decat un mesaj al iubirii.  "De Dumnezeu ne apropiem nu mergand, ci iubind." (Sf. Augustin) Ne sporim iubirea de Dumnezeu si iubirea de oameni, ascultand de oamenii alesi ai lui Dumnezeu.

3 comentarii:

  1. Da,mesajul lui Isus este un mesaj al iubirii.Dar cati intelegem ce inseamna porunca "iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti ." ?Mie mi se pare ca, din start, ne arata ca noi ne excludem, neputand indeplini aceasta porunca.Cati putem sa iubim astfel, neconditionat, cu jertfa Lui in suflet si in gand si a noastra totodata.E greu . Citatul lui Augustin, da, el a avut revelatia, poate. Eu , recunosc , onest, ca nu cred ca avem intelegerea corecta a termenului cristic de iubire.Chiar si preotii recita sau mimeaza, unii dintre ei.Dar ca bine este si necesar sa tindem spre El.Si spre toate cele spuse de El.

    Tot eu, R

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca mesajul cristic al iubirii este, intr'adevar putin inteles, si deci prea putin intalnit printre noi, nu trebuie sa ne determine sa nu-l apreciem, si inca cu atat mai mult, atunci cand el exista. Ba chiar ma gandesc ca fiecare, daca ne-am reculege putin, am putea deveni capabili de o astfel de iubire. Ea ne-a fost data de Dumnezeu nu ca un fel de "rara avis" ci chiar ca fel al nostru de a fi. Dar da! din pacate cei mai multi ignoram asta.
    Multumesc pt. comentariu, Rodica!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place mult cum ai scris : " Este adevarat, e greu sa 'vedem' mesajul lui Dumnezeu dincolo de omul care rosteste cuvintele lui Dumnezeu, noi il percepem in primul rand pe om. Dar tocmai asta vrea Dumnezeu: sa-I auzim si sa-I primim mesajul de la oameni ca noi. Mesajul trimis de Dumnezeu si spus de oamenii alesi de El, nu poate fi decat un mesaj al iubirii. "De Dumnezeu ne apropiem nu mergand, ci iubind." "
    si restul postarii este la fel de importanta dar aceste cuvinte din ultimile propozitii m-a facut sa inteleg mai bine, iubirea lui Dumnezeu si fata de noi, dar si iubirea noastra, pe care ar trebui s-o avem fata de el si fata de apropiatii nostrii, dar uneori e prea greu de inteles acest lucru...
    Fi binecuvantat!!

    RăspundețiȘtergere