joi, 10 noiembrie 2011

"tâlcuieşte-i vedenia aceasta!"

Daniel 8:15 - Pe când eu, Daniel, aveam vedenia aceasta, şi căutam s-o pricep, iată că înaintea mea stătea cineva care avea înfăţişarea unui om.
Daniel 8:16 - Şi am auzit un glas de om în mijlocul râului Ulai, care a strigat şi a zis: "Gavrile, tâlcuieşte-i vedenia aceasta!"


                              Vedenie în vedenie, pentru explicarea vedeniei, vedenie văzută şi vedenie auzită, şi apoi vedenie explicată. avea înfăţişarea unui om  îngerul Gavril, şi avea glas de om,  glas de om în mijlocul râului Ulai  adică glasul unui om curăţit într-un râu cu ape curate, căci el curgea pe teritoriul Edenului. Îngerul lui Dumnezeu Gavril, devenit cumva om botezat înainte de botezul din Iordan, dar cu un altfel de botez, sau, mai bine-zis cu un botez fără coborâre de Duh Sfânt, şi fără glas dumnezeiesc, dar cu glas, deci totuşi un fel de botez, pentru că omul acela, îngerul deci, stătea în mijlocul râului.  Omul Gavril se curăţea prin îngerul Gavril, căci el urma să facă o tâlcuire, adică urma să dea o explicaţie nebănuită de murdărire, unei vedenii care în mod evident era dumnezeiască. A fost acelaşi înger care va zice  Eu sunt Gavril, care stau înaintea lui Dumnezeu.  Iată deci, curăţenie de la Dumnezeu adusă înaintea noastră, a oamenilor. Gavrile, tâlcuieşte-i vedenia aceasta  poate însemna deci: "Gavrile, care stai înaintea lui Dumnezeu, tâlcuieşte-i curat vedenia aceasta, adică, făcându-l să creadă în vedenie şi în împlinirea ei, curăţeşte-i lui sufletul, întrejeşte-i aşa botezul..." 

Un comentariu: